ilustracija / - ФОТО: Н1
16/06/2021 u 23:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Шеф хрватске дипломатије позвао преосталих пет чланица ЕУ да признају Косово

Он је рекао да су за стабилност региона кључне три ствари: поштовање територијалне цјеловитости држава, уставна равноправност Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ и успостављање међусобног повјерења након ратова 90-тих

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман рекао је да Хрватска подстиче пет чланица ЕУ које нијесу признале Косово да то учине, пренијела је Хина.

-Хрватска подстиче осталих пет чланица ЕУ да признају Косово, јер би то допринијело стабилизацији региона и самог Косова- рекао је Грлић Радман новинарима у Братислави, гдје учестрвује на међнародној конференцији ГЛОБСЕЦ, на којој је тема и ситуација на Западном Балкану.

Он је рекао да су за стабилност региона кључне три ствари: поштовање територијалне цјеловитости држава, уставна равноправност Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ и  успостављање међусобног повјерења након ратова 90-тих.

-Територијалну цјеловитост држава Балкана треба очувати и поштовати, дакле без прекрајања граница како смо чули посљедњих мјесеци колањем неких фамозних нон-пејпера који су били усмјерени у том правцу"-рекао је Грлић Радман.

Он сматра да се повјерење може постићи искреним разговорима, рјешавањем судбине несталих, процесуирањем ратних злочина и давањем правде жртвама.

БиХ заробљена између централизма и сепаратизма

Говорећи о БиХ, рекао је да је та земља заробљена између двије политичке тенденције – централизма, односно унитаризма и сепаратизма.

-То подрива темеље стабилне БиХ и негативно се одражава на положај хрватског народа у БиХ"-истакао је Грлић Радман.

Поновио је став Загреба да БиХ као мултиетничка држава треба да спроведе и реформу изборног закона која иде у смјеру елиминације било којег облика дискриминације и кршења равноправности.

Грлић Радман је рекао да Хрватска искрено заговара еуроатлантски пут БиХ и да на свим међународним форумима држи ту земљу у фокусу, јер јој је у интересу стабилна, функционална и просперитетна сусједна држава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. septembar 2021 07:26