/ - FOTO: ARHIVA
30/09/2021 u 11:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хашки оптуженик Фикрет Абдић Бабо ухапшен, па пуштен на слободу

Абдић ухапшен по Интерполовој потјерници

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су синоћ Фикрета Абдића, актуелног начелника Велике Kладуше и хашког осуђеника за ратне злочине.

Абдић, звани Бабо, ухапшен је на основу Интерполове црвене потјернице која је расписана на захтјев хрватског Министарства правде, преноси Kликс.ба. 

Исти портал пише да је Абдић недуго затим пуштен на слободу. 

Абдић и његов син терете се за склапање фиктивних уговора о зајму и споразума о пријеносу права власништва, а укупна почињена штета, према оптужници, износи готово два милиона куна.

Врховни суд Хрватске у децембру 2019. године је прихватио је жалбу државног тужилаштва и укинуо пресуду Жупанијског суда у Ријеци према којој је Абдић био ослобођен оптужби за почињење кривичног дјела злоупотребе положаја и власти.

Абдић и његов син Ервин Абдић терете се за кривична дјела злоупотребе положаја и власти, те помагање у злоупотреби положаја.

Абдић се терети да је 2001. године фиктивно посудио Агрокомерцу 600.000 куна, а затим је, пошто новац није враћен, преузео некретнину фирме – вилу у Волоском вриједну 1,9 милиона куна.

Такође се терети да је 2005. године опуномоћио сина, иако то није смио јер више није био директор једне од Агрокомерцових фирми, да потпише уговор о кредиту са заложним правом на четири грађевине и двориште у ријечкој четврти Kозали.

Обојица су на почетку суђења саопштили да се не сматрају кривим.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:19