/ - FOTO: UNSPLASH - SLAVCHO MALEZANOV, ZASTAVA MAKEDONIJA, ILUSTRACIJA
18/06/2024 u 18:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjeverna Makedonija: Mandatar Mickoski predložio sastav nove Vlade

Mandatar za sastav vlade Sjeverne Makedonije, lider VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski danas je parlamentu podneo predlog sastava i programa rada buduće koalicione vlade.

- Upravo sam podnio predlog programa za buduću vladu koju će predvoditi VMRO-DPMNE. Uz program je dostavljen spisak članova buduće vlade i njihove biografije. Očekujem da to bude stavljeno pred poslanike ovog vikenda, odnosno 22-23. juna -  rekao je Mickoski novinarima u Sobranju, nakon što je te predloge predao u pisarnicu.

Naveo je da građani imaju velika očekivanja od nove vlade Severne Makedonije, jer je, kako je rekao, u proteklih sedam godina zemlja bila zarobljena od nekoliko vlastodržaca, prenosi N1.rs.

- Građani očekuju brze rezultate za ono što je ova vlada obećala. Nismo mnogo obećavali tokom kampanje, već smo vjerovali da će zemlja ponovo pripasti građanima. U proteklih sedam godina, državu je;bilo zarobilo nekoliko vlastodržaca - rekao je Mickoski.

Mickoski kaže da će Sjeverna Makedonija u svakoj njegovoj izjavi biti "Makedonija"

Novu vlada Sjeverne Makedonije, koja će imati 20 ministarstava umjesto 16 koliko su imale dosadašnje, činiće kadrovi koalicije oko VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, albanske koalicije „Vredi“ i političke partije „Znam – Za našu Makedoniju“.

Mickoski je rekao da je za ministra unutrašnjih poslova predložio Pančeta Toškovskog (VMRO DPMNE) za spoljne poslove i spoljnu trgovinu gradonačelnika opštine Aerodrom i visokog funcionera VMRO DPMNE Timča Mucunskog, a za finansije potpredsjednika VMRO DPMNE Gordanu Kočosku Dimitriesku.

Aleksandar Nikolovski, potpredsjednik stranke i poslanik u više mandata, predložen je za vicepremijera i ministra transporta, Vlado Misajlovski, poslanik VMRO DPMNE i bivši ministar transporta, predložen je za novog ministra odbrane, a za ministra za informaciono društvo i digitalnu transformaciju Stefan Andonovski.

Ministar za lokalnu samoupravu biće bivši direktor skopskg javnog preduzeća „Vodovod i kanalizaja“ Zlatko Perinski, koji je dosada bio šef kabineta Hristijana Mickoskog.

Ministarstvo energetike, rudarstva i mineralnih sirovina vodiće Sanja Božinovska, član Izvršnog odbora VMRO DPMNE Cvetan Tripunovski biće ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vesna Janevska obrazovanja i nauke, ministar kulture i turizma glumac Zoran Ljutkov, a sporta bivši rukometaš i sportski direktor „Vardara“ Borko Ristovski.

Najpozdaniji kolicioni parntneri VMRO DPMNE, Socijalistička partija i Demokratska partija Srba u Makedoniji (DPSM), dobiće dva, od pet potpedsedničkih mesta.

Ljupčo Dimovski, predsednik Socijalističke partije biće zamjenik premijera i ministar za politički sistem, predsjednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković biće vicepremijer zadužen za odnose sa zajednicama, dok će Šaban Saliju biti ministar bez portfelja zadužen za integraciju i sprovođenje dekade Roma.

Albanska kolacija „Vredi“ za ministra životne sredine i prostornog planiranja i vicepremijer predložila je Izeta Medžitija, za ministra zdravlja Arbena Taravarija, za ministra socijalne politike, demografije i mlade Fatmira Limanija, za ministra ekonomije Besara Durmišija, a Arben Fetaija za ministra bez portfelja i zamenika premijera zaduženog za dobro upravljanje.

Dva minstrstva je dobila partija „Znam – Za našu Makedoniju“, najmanji partner u novoj Vladi Sjeverne Makedonije; – Igor Filkov je predložen za ministra pravde, a Goran Minčev za ministra državne uprave.

Očekuje se da će se glasanje za novu vladu održati ovog vikenda, odnosno da će predsjednik Sobranja Sjeverne Makdonije Afrim Gaši sjednicu zakazati za subotu u 11.00 i da će ona biti završena najkasnije do nedelje u ponoć.

Nova parlamnetarna većina kojoj su koalicija VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, albanska koalicija „Vredi“ i pokret „Znam – Za našu Makedoniju“ ima ukupno 78 poslanaika u Sobranju Sjeverne Makedonije sa 120 mjesta.

U novom sazivu makedonskog parlamenta opozicija su koalicije „Evropski front“ oko albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicija „Za evropsku budućnost“ koju predvodi Socojademokratski savez Makedonije (SDSM) i politička partija „Ljevica“.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je mandat za sastav nove vlade Sjeverne Makedonije dobio u četvrtak 6. juna.

Parlmentarni i predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, na kojima je ubedljivo pobedila VMRO DPMNE (sa osvojenih 58 mandata) i predsjdnička kandidatkinja te konzervativne partije Gordana Siljanovska Davkova, održani su u srijedu 8. maja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 12:39