МАКЕДОНИЈА, ЗАСТАВА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
28/04/2022 u 18:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сјеверна Македонија спремна да плаћа руски гас у рубљама

Највећи македонски извозници, металска индустрија и компаније у индустријским зонама, кажу да ће морати да зауставе рад у случају да стане доток природног гаса, јер немају алтеративу у овом тренутку.

Сјеверна Македонија је спремна да руски гас плаћа у рубљама, објавила је централна банка.

Народна банка Сјеверне Македоније је додала рубљу у курсну листу, а гувернерка Анита Ангеловска Бежовска је рекла да је централна банка направила све потребне измјене и да више не постоје препреке увознцима гас из Русије плаћају у рубљама.

 - Све што је било до Централне банке као регулативе већ је спремно. Последњих мјесец дана је направљена промјена и предузећа која су увозници гаса немају никаквих сметњи за благовремено снабдјевање. Трансакције за плаћање руског природног гаса могу се обавити у рубљама ако је потребн“, рекла је Бежовска на конференцији за новинаре.

Највећи македонски извозници, металска индустрија и компаније у индустријским зонама, кажу да ће морати да зауставе рад у случају да стане доток природног гаса, јер немју алтеративу у овом тренутку.

Министар економије Сјеверне Македоније Крешник Бектеши рекао је јуче да нема прекида у испоруци руског гаса тој земљи преко Бугарске, али да у случају да Гаспром прекине снабдјевање постоји алтернатива и да индустријски објекти могу да користе мазут.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:31