/ Фото: Илустрација
26/07/2021 u 15:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скандал у Хрватској: Коњско месо продавали као телетину

Државне институције о овом случају не знају још увијек ништа

Еуропол је саопштио да је у Хрватску ушло коњско месо са декларацијом телетине, а како су казали из ове организације, пола године су радили на истрази трговине лажним прехрамбеним производима.

Хрватске институције се поводом овог случаја нису оглашавале.

– Редовно мијењамо европске законе, побољшавамо их и пооштравамо како бисмо спријечили кривотворење хране, али нажалост, увијек има оних маштовитих појединаца који се снађу. Нађу неке евентуалне “рупе” у закону – изјавила је хрватска посланица у Европском парламенту Биљана Борзан.

У акцији “Опсон X”, коју је агенција Еуропол за помоћ државама у борби против међународног криминала и тероризма спроводила од децембра 2020. до краја јуна ове године у Хрватској и још 72 земље свијета, заплијењено је готово 16.000 тона робе – нездраве, покварене или илегално прерађиване хране и пића, пише Дневник.хр.

– Kривотворења хране се врло често догађају када се ради о храни која је означена као био, органска, еко и слично, а коју најчешће узимају људи који то морају због здравствених разлога. Тим је та несрећа већа – каже Биљана Борзан.

Хрватска царинска управа је учествовала у акцији спроводећи појачан надзор и контролу над путничким возилима, комбијима, теретним возилима и аутобусима, као и спровођењем појачане контроле особа и возила која прелазе преко државне границе.

Из царине тврде да нису утврђене неправилности, а осим Царинске управе, о неисправној роби ништа нису знали ни хрватска Ветеринарска инспекција, Министарство пољопривреде, Агенција за храну и Државни инспекторат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:30