/ - ФОТО: КОСОВО ОНЛАЈН
21/08/2021 u 13:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словениjа постепено смањуjе броj воjника у Кфору

СВ броjи 6.347 људи у сталном саставу и 696 резервиста по уговору, а словеначки контигент у Кфору броjи 221 особу, што jе за воjску те државе наjброjниjа мисиjа

Начелник Генералштаба Воjске Словениjе (СВ) генерал-маjор Роберт Главаш наjавио jе да ће та држава постепено смањивати броj људи ангажованих у Кфору, како би поjачала ангажман у снагама НАТО и ЕУ високе готовости.

Главаш jе у интервjуу за Балканску безбједносну мрежу навео да jе Словениjа у Северноатланстскоj алиjанси стекла референце jедне од чланица коjи се труди да достигне високе стандарде у модернизациjи и обуци, преноси Н1.

СВ броjи 6.347 људи у сталном саставу и 696 резервиста по уговору, а словеначки контигент у Кфору броjи 221 особу, што jе за воjску те државе наjброjниjа мисиjа.

– Планира се смањење ударних снага, дела за подршку као и кадровског дела словеначког ;контингента Кфора , (што ће се одвиjати) постепено. Присутност наших припадника у команди Кфора у Приштини и у свим структурама за сагледавање ситуациjе ће бити одржана, а у неким сегментима ће чак бити и незнатно повећана – казао jе Главаш.

На питање да ли одлука о смањењу учешћа у Кфору има везе с чињеницом да су друге земље у региону почеле да повећаваjу присуство у тоj мисиjи, Главаш наводи да то ;помаже преобликовању доприноса СВ на Косову и Метохиjи, али да то ниjе фактор коjи jе пресудно утицао на одлуку.

– Смањење снага за Кфор првенствено следи жеље и амбициjе Словениjе и СВ за активниjим приступом и повећаним доприносом декларисаним снагама за одговор НАТО и ЕУ“, казао jе Главаш.

Коментаришући домете сарадње са Воjском Србиjе, Главаш наводи да се онда одвиjа од 2010. године, да jе усмјерена на подручjа од заjедничког интереса, посебно међународне воjне вежбе, воjну ветерину, нуклеарно-биолошко-хемиjску заштиту, као и воjно образовање и обуку.

Главаш оцјењуjе да jе ;сарадња СВ и Воjске Црне Горе (ВЦГ) „интензивна, с нагласком на практичним и професионалним активностима“.

– У прошлости jе углавном била усмјерена на подршку напорима Црне Горе за чланство у НАТО-у, а касниjе jе прерасла у подршку ВЦГ воjсци у интеграциjи у Савез… ;Регион западног Балкана jе спољнополитички приоритет Словениjе, па jе билатерална воjна сарадња коjу предводи СВ успостављена са свим земљама региона, првенствено ;ради jачања поверења, осигурања стабилности региона и постизања интероперабилност са партнерима и чланицама НАТО“, додао jе Главаш..

Он jе напоменуо да jе Словениjа усвоjила Закон о осигуравању средстава за улагања у СВ од 2021. до 2026. године, коjим ће се издаци за одбрану постепено повећавати на укупно 780 милиона евра.

– СВ jе већ преузела прва лака оклопна возила 4×4 JЛТВ 4×4 и ново противоклопно оружjе. Реализоване су и прве набавке опреме за неке специjализоване jединице… Приоритет развоjа ће бити усмјерен ка изградњи средњег пјешадиjског батаљона подржаног модулима подршке – изjавио jе ;генерал-маjор СВ. ;

Он jе додао и да ће даља улагања ићи у смјеру осигуравања стратешког транспорта, борбених возила точкаша и лаких оклопних возила точкаша, куповине или модернизациjе хеликоптерске флоте, изградње свеобухватне инфраструктуре у централноj воjноj ваздушноj луци, као и опремања воjника и командно-информационих система.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:45