Кристијан Шмит / - ФБ
14/04/2022 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шмит: Додик не треба да води политику као "парни ваљак"

Додик је јуче изјавио да неће поштовати Шмитову одлуку да се поништи Закон о непокретној имовини Републике Српске, већ да ће тај закон данас бити објављен у Службеном гласнику РС

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит изјавио је да српски члан Предсједништва БиХ Миорад Додик не треба да води политику као "парни ваљак" и да "када судија свира крај, треба стати", јавају агенције преносе медији.

-Ја му могу само савјетовати да не води политику као 'парни ваљак'. Политика се састоји од сарадње, размишљања и мудрости. Ако је био нервозан и не зна куда, онда се прави велики и јак-казао је Шмит за регионалну Н1 Телевизију.

Додик је јуче изјавио да неће поштовати Шмитову одлуку да се поништи Закон о непокретној имовини Републике Српске, већ да ће тај закон данас бити објављен у Службеном гласнику РС.

-Препоручујем да размисли какве посљедице то може имати не само по њега, већ и за оне који ће послушати те погрешне наредбе. Морају се поштовати одлуке и одлуке међународне заједнице. Поглед у Дејтонски уговор и Анекс 10, члан 5. ће помоћи-рекао је Шмит.

У члану 5 Анекса 10 Дејтонског споразума наведено је да Високи представник "има овлаштење за коначну интерпретације Споразума о цивилном спроводјењу мировног рјешења".

Високи представник је нагласио да су његову одлуку о суспензији спорног закона у РС подржале све чланице Управног одбора Савјета за примјену мира (ПИК), осим Русије која је, како је рекао, одлучила да суспендује своје учешће у раду ПИК-а.

Шмит је још казао да је Нјемачка "већ прекрижила неке пројекте помоћи за Требиње", а да је Велика Британија увела санцкије Додику и предсједници РС Жељки Цвијановић.

Према његовим ријечима, те санкције нијесу усмјерене против грађана, већ погрешне политике.

-Ако играте фудбалску утакмицу, морате се придржавати правила. Када судија одсвира, морате стати, престати, зауставити се. Када судија извуче жути картон то се упише. Ако неко мисли да за њега све то не важи и да може наредити да игра иде даље, онда је за њега игра завршена-казао Шмит.

Високи представник у БиХ је истакао да он жели да институције БиХ доносе одлуке, наводећи да је то један од разлога због којих је суспендовао Закон о непокретној имовини РС.

-То значи да овај случај треба бити одлучен на Уставном суду. У децембру сам писао парламенту БиХ и рекао - сједите, спремни смо да помогнемо, то мора бити државни закон, а не десет до 15 различитих закона. Мора се размислити каква оптерећења долазе за градјане Требиња, Бањалуке и других градова ако наставе овако- рекао је Шмит.

На питање шта ће урадити ако оспорени закон ступи на снагу, он је казао да Тужилаштво мора донијети одлуку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:07