Otrovnija od cijanida / - FACEBOOK
16/05/2024 u 23:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Smrtonosna riba s otrovom 1.200 puta jačim od cijanida uhvaćena u Jadranu

Sedam primjeraka srebrenaste žabe krastače (Lagocephalus sceleratus) primijećeno je u ponedjeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i uhvaćena na dubini od 19 metara i odnesena je u Centar za istraživanje mora Rovinj.

- Ova vrsta ribe poznata kao Fugu ili lopta sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe i smrt pri konzumaciji. Tetrodotoksin je najkoncentrisaniji u gonadama i jetri, ali se može naći i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg smrtonosna - objavljeno je na internet-stranici Aquarium Pula, prenosi portal 24sata.

Dodaje se da je ribu uhvatio i fotografisao slovenski ribar Anton Vidović.

Ova vrsta je invazivna i spada u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal dospijevaju u Sredozemlje. Ove ribe prirodno žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba ima negativan utjecaj na biološku raznolikost i predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže kako bi došla do ulova, kidajući mamce i udice.

(FOTO) Naučnici zabrinuti zbog ribe u Jadranu: Veličine je ljudske jagodice

Biolozi vjeruju da su krastače razvile svoju poznatu "nadutost" zbog toga što ih njihov lagani, pomalo nespretan stil plivanja čini lakom metom za grabljivce. Umjesto bjekstva, ove ribe koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorile u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Fugu (Lagocephalus sceleratus), koja sadrži otrov tetrodotoksin, 1.250 puta jači od cijanida, pravi je specijalitet u Japanu. 

Ako je obradi nevješti kuvar, simptomi trovanja počinju odmah nakon nekoliko minuta od prvog zalogaja. 

Prvo svrbi jezik, golica nešto u usnoj duplji. Potom počinje mučnina, bol u stomaku i dijareja. Zatim trnu udovi, uz nekontrolisano znojenje i balavljenje. Slabost i drhtavica su naredni simptomi, ubrzo počinje i postepena paraliza dijafragme, nevjerovatno veliki pad krvnog pritiska, problemi sa disanjem.

Usne postaju plave, kao i prsti na rukama i nogama, srce otkazuje. Sve to u vremenskom intervalu od najmanje sedamaest minuta do sat vremena, najviše

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 08:44