/ Foto: Medija centar Beograd
19/09/2021 u 15:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СПЦ најлакше мобилише Србе за остварење “српског света”

“Српски свет” је, оцјењује Кисић, еуфемизам за оно што је некада била идеја Велике Србије што је довело до ратних сукоба у Југославији и до ужасних злочина

Док је цио регион изразио велику забринутост због онога што се дешавало у Црној Гори поводом устоличења митрополита Јоаникија, српска опозиција је ћутала. Она никада не доводи у питање понашање Српске православне цркве. За њу је то недодирљива институција.

А Српска православна црква има веома значајну улогу у дестабилизацији региона какву је имала и осамдесетих година када је у Србији почео националистички и популистички покрет чија је идеологија довела до ратова и злочина у бившој Југославији, казала је Изабела Кисић, извршна директорка Хелсиншког одбора за људска права Србије.

-Нисам чула неке реакције српске опозиције поводом радикализације у Црној Гори, али када су побиједиле партије, које су сада на власти у Црној Гори, овдашња опозиција је то дочекала с великим одушевљењем. Сјећам изјаве Вука Јеремића који је рекао да је то питање државног и националног идентитета и да са тог полазишта треба да заједно наступају и власт и опозиција. Мислим да опозиција нема никакав аналитички прилаз ономе што се дешава у Црној Гори. Она јако поједностављује ствари и предсједника Ђукановића искључиво посматра као корумпираног лидера који је дуго на власти, а потпуно занемарује друге веома важне аспекте као што су будућност Црне Горе, да ли ће она ићи у правцу европских интеграција, какви ће бити њени односи са Србијом- рекла је Кисић у емисији Мост Радија Слободна Европа (РСЕ).

Предсједник Грађанског демократског форума из Београда, Зоран Вулетић каже да српском политичком естаблишменту Српска православна црква дође као “врло згодан аргумент да заведе грађане у промоцији негирања Црне Горе као државе и Црногораца као народа”.

-По свим телевизијама са националним фреквенцијама, а нажалост и на опозиционим, доминирају аналитичари и историчари који доказују да је црногорска независност привремена и најављују побједоносну битку на попису становништва- каже он.

Истиче да дио опозиције, који има утицај на опозиционе телевизије, јако се мало разликује од власти у односу на Црну Гору.

-Рекао бих да ипак није свима исти циљ. Не вјерујем да Драган Ђилас и Странка слободе и правде желе остварење фамозног “српског света” онако како то ватрено желе Српска напредна странка, Двери, Народна странка Вука Јеремића и социјалисти, али се ипак популистички приклањају том моделу понашања како би се супротставили Вучићу с циљем да га замијене на властии- рекао је Вулетић за РСЕ.

Вулетићу је “потпуно незамисливо да (српска) опозиција може да докаже гласачима у Србији да је Вучић издајник јер је он апсолутно утемељен у великосрпску политику”.

"Против Вучића се мора потпуно другачије. Нјему се мора избити из руку европска политика с којом се он лажно представља, па повремено, нажалост, изгледа европскије од конкурената. Приликом недавне посјете Ангеле Меркел они су изгледали ретроградније од бившег радикала који се у Европи лажно представља као Европејац, а овде је ултранационалиста”,

“Српски свет” је, оцјењује Кисић, еуфемизам за оно што је некада била идеја Велике Србије што је довело до ратних сукоба у Југославији и до ужасних злочина.

“Главне странке опозиције никада нису изрекле свој став о српском свету осим десничарског дијела опозиције који тај пројект отворено подржава и прије свега Републику Српску види као ратни плијен. Међутим, аутори пројекта “српског света” су прије у академским круговима него у политичким структурама које спроводе ту политику и идеологију. А Српска православна црква је институција која најлакше мобилише Србе за остварење онога што се подразумијева под “српским светом””, истиче Кисић.

Вулетић је мишљења да “главне странке српске опозиције прећутно одобравају “српски свет””.

-Проблем је у томе што опозициони политички лидери, када гостују у опозиционим медијима, искључиво говоре оно што желе и добијају питања с којима се комфорно осјећају. Када коментаришу дешавања у Црној Гори, Босни и Херцеговини и Републици Српској, они се сакрију иза критике онога што Вучић ради у Србији, па у јавности остане утисак да они подржавају Вучићев националистички наратив који се односи на окружење, прије свега на Црну Гору, Републику Српску, о Косова и да не говоримо. Публика је потпуно ускраћена за њихове одговоре на те теме. А ја сматрам да је јако битно да се изјасне о свим тим темама. Уколико буду дошли на власт без одговора на та питања, онда ћемо највјероватније добити Вучиће у неком новом издању. А то је нешто што нам најмање треба- наглашава Вулетић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:15