Izbori, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
17/04/2024 u 21:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rezultati izbora u Hrvatskoj: HDZ ima najviše mandata, na vidiku postizborne koalicije

Prema prvim privremenim rezultatima, na osnovu više od 80 odsto prebrojanih glasova, HDZ-u su pripala 62 mandata. Koalicija "Rijeka pravde", koju predvodi SDP, osvojila je 42 mandata.

Izvjesno je da će u parlament ući osam stranaka i koalicija, kao i predstavnici manjina. Srbima su u Saboru namijenjena tri poslanička mjesta.

Građani Hrvatske birali su članove 11. saziva Sabora, između 2.302 kandidata na 165 lista, koji se nadmeću za 151 mandat.

Pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 61 odsto građana. Državno izborno povjerenstvo Hrvatske (DIP) objavilo je prve privremene rezultate na osnovu 80 odsto obrađenih biračkih mjesta, prenosi RTS.

Na osnovu do sada prebrojanih glasova, najviše mandata osvojila je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), dosadašnjeg premijera Andreja Plenkovića – 62 mandata. 

Objavljene prve izlazne ankete izbora u Hrvatskoj

Drugi najbolji rezultat ostvarila je koalicija levog centra "Rijeka pravde" predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) koju podržava, a htio je i da predvodi, aktuelni predsjednik Zoran Milanović, sa 42 mandata. 

Domovinski pokret (DP), prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je 13 mandata, dok je koaliciji "Most" pripalo 11 mjesta u Saboru. 

Platforma "Možemo!" je osvojila devet mandata, a Istarski demokratski savez (IDS) tri.

Platformi "Sjever" pripalo je dva mjesta u Saboru, a koaliciji "Fokus-republika" jedno.

 

.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 00:11