/ -FOTO: ISTOCK
09/01/2023 u 15:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stupio novi zakon u Hrvatskoj: Rad nedeljom će se plaćati 50 odsto više

Novim aktom regulisano je i da u slučaju epidemija, zemljotresa ili poplava, poslodavac može da odobri radniku da radi od kuće, najduže na period od 30 dana

Zarad usklađivanja radnih, porodičnih obaveza i ličnih potreba, radnik u Hrvatskoj od početka 2023. može od poslodavca da traži izmjenu ugovora o radu, kojom bi bilo određeno da neko vrijeme radi na izdvojenom mjestu zbog zaštite zdravlja, invaliditeta, trudnoće ili obaveza prema djeci do navršene osme godine, ili kako bi pomogao članu porodice koji je bolestan.

Novi hrvatski Zakon o radu faktički reguliše rad od kuće, na daljinu i putem digitalnih platformi i definiše novi način obavljanja stalnih sezonskih poslova, koji uključuju i rad na neodređeno vrijeme.

Tamošnji mediji podsećaju da se izmjenama zakona, rad na izdvojenom mjestu odvija kod kuće ili nekom drugom prostoru slične namene, koji je određen dogovorom radnika i poslodavca, a rad na daljinu se uvijek obavlja isključivo putem informaciono-komunikacione tehnologije.

Novim aktom regulisano je i da u slučaju epidemija, zemljotresa ili poplava, poslodavac može da odobri radniku da radi od kuće, najduže na period od 30 dana.

Izmjenama zakona, osnovna zarada neće smjeti da bude manja od zakonski utvrđene minimalne plate, pa će tako radnici na niže plaćenom radnom mestu osjetiti efekat kroz rast plate.

Kako prenosi agencija Hina, zakon prvi put jasno propisuje da se i rad nedeljom mora platiti 50 odsto više.

Podsjetimo, do kraja 2022. godine takav rad u Hrvatskoj se plaćao prosječno 37 procenata više.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:28