Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
11/01/2024 u 17:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tandem iz Hrvatske i BiH pljačkao advokate: Osumnjičeni da su internet prevarom ukrali više od 100.000 eura

Oni se sumnjiče da su neovlašćeno pristupali internet bankarstvu oštećenih advokatskih kancelarija, izdavali naloge u korist domaćih i stranih bankovnih računa, a koje su prethodno otvarali korišćenjem falsifikovanih ličnih isprava

Dvojica muškaraca, jedan iz Hrvatske, drugi iz BiH osumnjičeni su da su internet prevarom oštetili više advokatskih kancelarija za više od 100.000 eura.

Nikoli D. s područja Zagrebačke županije još jedan je s liste tzv. sajber kriminalaca koji je neovlašćeno pristupao internet bankarstvu dvadesetak advokatskih kancelarija u Hrvatskoj i oštetio ih pritom za 108.400 eura, prenosi Jutarnji list.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni punoljetni hrvatski državljanin s područja Zagrebačke županije i drugoosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine tokom 2023. godine počinili ukupno 20 kaznenih djela „računarska prevara“, „pranje novca“,  „neovlašćeni pristup“, „neovlašćeno presretanje računarskih podataka“, „krivotvorenje isprave“…

Oni se sumnjiče da su neovlašćeno pristupali internet bankarstvu oštećenih advokatskih kancelarija, izdavali naloge u korist domaćih i stranih bankovnih računa, a koje su prethodno otvarali korišćenjem falsifikovanih ličnih isprava.

Prvoosumnjičeni je uhapšen 10. januara 2024. i u zakonskom roku je predat pritvorskom nadzorniku, dok je drugoosumnjičeni zasad nedostupan policijskim službenicima, saopštila je PU Zagrebačka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 19:46