/ -Фото: Еуроњуз
08/09/2021 u 08:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трамп је хтио помирење Србије и Косова, а Бајден неће да се мијеша

Бивши Трампов изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел тврди да је Трамп хтио да се односи нормализују, али да садашњи амерички лидер све то игнорише

Бивши изасланик некадашњег предсjедника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел подсјетио је да је свијет поздравио потписивање Вашингтонског споразума између Србије и Косова, али да је "историјске преговоре" од 4. септембра 2020. протраћио садашњи предсједник Џо Бајден.

Гренел у ауторском тексту за амерички сајт "Федералист" истиче да је Трампова визија за Србију и Kосово била да се нормализују њихови економски односи и да се помогне у потпуној ревитализацији Балкана.

- Трамп је вјеровао да конфликт утиче на отварање нових послова и економски развој обје стране. Такође, вјеровао је да стратегија константе политичке приче, коју је водила ЕУ, није дјеловала-  навео је Гренел.

Додао је да је "на штету Балкана, Бајденова администрација преузела другачију позицију".

- Бајден наставља да игнорише Kосово, Албанију, Србију и цио регион и одлучио је једноставно да не жели да се мијеша. Нема предсједничког изасланика за преговоре и нема дискусија и планова о том региону унутар његове Бијеле куће. Нема планираних посјета на високих званичника САД, нити има датума за долазак балканских лидера у Вашингтон - навео је Гренел.

image

Бајден 

Фото: ARBER HOXHA

Бивши изасланик додаје да је Бајден пренио процес на Европску унију у Брисел.

- Сада је Европска унија надлежна за стратегију обнове Балкана и нормализацију разговора. Kао што смо видјели из темпа Европске уније о прикључивању ЕУ, народи Балкана неће имати помоћ у скорије вријеме. Међутим, Трамп и даље сматра да обје стране треба да наставе имплементацију Споразума о економској нормализацији, упркос одсуству Бајденовог вођства. Трампова администрација је вјеровала да ће кораци Kосова и Србије ка економској нормализацији умањити моћ и значај спорних и емоционалних политичких питања, што су предуслови за трајно решавање политичких спорова. И визија предсједника Трампа је дјеловала - оцијенио је Гренел.

Гренел додаје да су кроз тешке преговоре стране тада договориле да се повежу друмски и жељезнички, као и да успоставе директну авио линију између Београда и Приштине.

image

Гренел

Фото: VISAR KRYEZIU/ASSOCIATED PRESS

- Под Трампом, Србија и Kосово су се такође договорили да отворе и направе оперативним административни прелаз Мердаре. Овај прелаз би требало да буде почетак толико неопходног слободног и ефикасног протока људи и робе између Србије и Kосова. Трамп и даље вјерује да обје стране треба да узајамно признају дипломе и професионалне сертификате, и да се прикључе 'мини-Шенген зони', у којој су Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, од октобра 2019. године - нагласио је он. 

image

Трамп

Фото: FLICKR/EVAN GUEST

Према Гренелу, историјско отварање новог поглавља 4. септембра 2020. године под Трампом већ има једну уредбу коју је Бајденова администрација потрошила.

- Било је тешко гледати како је Бајден игнорисао моја ранија упозорења да је пред нама чекање краја једне од најтежих тачака споразума: једногодишњег мораторијума на аплицирање Kосова за чланство у међународним организацијама и једногодишњи мораторијум на кампању Србије за повлачење признавање Kосова - истакао је Гренел.

Он подсјећа да је тај рок сада истекао.

- Трамп је од почетка вјеровао да се повјерење прво гради у процесу стварања могућности и будућности за младе људе, а не у измиривању рачуна, симболизму или исправљању историјских грешака. Нажалост, Трампов тим је погријешио у процјени да је ситно измиривање рачуна између политичних опонената проблем само на Балкану; сада видимо да се Бајденова администрација суочава са истом потешкоћом - закључио је Гренел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 08:23