Непрегледне колоне избјеглица / - Скриншот
05/08/2021 u 07:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Туђман се спремао да бомбардује Београд

Међу доказима је и стенограм гдје Фрањо Туђман предлаже генералима да ракетама домета 50 километара покушају да дејствују по молу у Земуну и да се низ Саву и Дунав пуштају чамци с експлозивом ради рушења мостова и сијања страха у Србији

- Војна операција „Олуја“ била је планирана двије године раније под кодним називом „Вјетар“, а тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман предлагао је својим генералима да се у тој акцији низ Саву и Дунав пуштају чамци с експлозивом и покуша ракетно дејство на Земун - пише ало.рс.

О томе говори стенограм састанка Туђмана са војним врхом у Банским дворима, који је сада доступан и српском правосуђу у бази доказа Хашког трибунала, а транскрипт са брионске сједнице главног стожера Оружаних снага Хрватске од 31. јула 1995. године јасно указује на геноцидну намјеру врховног команданта који је издао заповест:

- Србе треба ударити тако јако да нестану.

Четири дана касније, ексклузивно пише „Политика“, хрватска војска је из 31 правца извршила свеопшти напад на територију тадашње Републике Српске Крајине, заштићене зоне УН, усљед чега је већинско српско становништво било присиљено да напусти вјековни животни простор и да се у колонама дугим више од 100 километара без хране и воде повлачи у правцу Републике Српске и даље према Србији.

- Увидом у строго повјерљива војна, дипломатска и документа Владе Републике Хрватске, утврђује се да је „Олуја“ у ширем контексту представљала фазу остварења стратешких планова САД и ЕУ. Видљиво је из тих докумената да се Америка тобож званично противи војној акцији, а у стварности подржава и помаже Туђмана - рекао је адвокат Душан Братић, који годинама прикупља податке и комплетира ширу слику злочина.

Према његовим ријечима, из докумената је видљиво да је тобожње противљење САД операцији заправо чиста фарса.

- У стварности САД помажу Туђману условљавајући га једино тиме да акција не траје дуже од седам дана и да се не врше ратни злочини. Чак и амбасадора у Загребу Питера Галбрајта ставља фактички у функцију Туђмановог помоћника, а при амбасади се формира тим за све неопходне помоћи - истакао је Братић.

Адвокат је додао да је након отварања базе Хашког трибунала за потребе националних правосуђа комплетирана слика о догађају из августа 1995. године.

- Међу доказима је и стенограм са Банских двора гдје Туђман предлаже генералима да с ракетама домета 50 километара покушају да дејствују по молу у Земуну и да се низ Саву и Дунав пуштају чамци с експлозивом ради рушења мостова и сијања страха у Србији - навео је Братић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:08