Фото: Херцег Нови (Портал Дан, илустрација)
23/08/2021 u 21:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Туризам и висока стопа заразе у Црној Гори

У односу на земље региона Црна Гора има највише случајева инфекције корона вирусом на 100.000 становника,

Здравствене власти Црне Горе тврде да потпуно контролишу епидемиолошку ситуацију у земљи у тренутку када број новоинфицираних корона вирусом из дана у дан расте.

Црна Гора 23. августа има 6.426 активних случајева КОВИД-19. У односу на земље региона Црна Гора има највише случајева инфекције корона вирусом на 100.000 становника, док је на другом мјесту по четрнаестодневној инциденцији нових случајева инфекције на 100.000 становника.

Одговарајући на питање Радија Слободна Европа (РСЕ) да ли су здравствене власти спремне за раст броја заражених и колики раст очекују ако је сада око 600 инфицираних на дневном нивоу, из Министарства здравља су саопштили да контролишу ситуацију:

-У посљедње вријеме су проширени болнички капацитети – и смјештајни и кисеонички- Додају да највише обољелих међу младима од 30 до 39 година, док је попуњеност КОВИД постеља око 57 одсто.

“За сада око 96 одсто обољелих не захтијева хоспитализацију. Али радимо и спремни смо на сваки сценарио”.

Члан претходног медицинског кризног штаба за борбу против корона вируса доктор Немања Радојевић за РСЕ каже да је тренутна епидемиолошка ситуација у Црној Гори неповољна и да је за очекивати да у наредном периоду буде и лошија.

-То је резултат компромиса између потребе за добром туристичком сезоном са финансијског аспекта наспрам какве такве потребе да сачувате здравље становништва. Дакле, мјере постоје, али се не поштују и нема контроле. Као да прећутно постоји нека сагласност - ајмо сада да зарадимо што више од туризма. Уз све то, имамо недовољан број вакцинисаних и знатно је мањи од оних у земљама Европске уније-каже Радојевић.

У Црној Гори је масовна вакцинација почела 4. маја, а до сада је, према подацима ИЈЗ, потпуно вакцинисано мање од 28 одсто укупног становништва.

Или здравље или економија ?

Док из дана у дан расте број новоинфицираних границе Црне Горе остају безусловно отворене за држављане земаља региона: Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Косова, Србије и Сјеверне Македоније. Исто важи, према мјерама Института за јавно здравље (ИЈЗ), и за црногорске држављане који долазе из тих земаља од 20. августа.

Из Министарства економског развоја за РСЕ кажу да земље региона у овом тренутку не представљају значајан ризик по црногорско јавно здравље. Додају да Црна Гора није могла да бира или здравље или економију, већ да су се “власти морале одлучити за баланс” између то двоје.

-Требамо бити свјесни да здравља без економије нема јер квалитет здравствених услуга итекако зависи од финансијског стања у економији. Природно је да се опоравак економије дешава кроз опоравак туризма, али водећи прије свега рачуна о здрављу наших грађана, како бисмо као одговорни домаћини, одговорно дочекали госте- кажу из Министарства.

Подсјећају на крах љетње туристичке сезоне 2020. године када је Црна Гора због епидемије корона вируса затворила границе за држављане Србије и 11 европских држава.

-Због тога црногорска економија себи не може да дозволи још једну годину на апаратима. Захваљујући изузетним напорима, можемо бити поносни да смо успјели да, током ове сезоне не само очувамо туристичку супстанцу, већ је захваљујући туризму, остварен и суфицит наводе из Министарства.

На приморју највећа четрнаестодневна инциденција

Иначе, највећа четрнаестодневна инциденција нових случајева инфекције корона вирусом на 100.000 становника регистрована у приморским градовима – Улцињу, Будви и Тивту.

Одговарајући на питање РСЕ да ли је рјешење у строжијој контроли уласка у Црну Гору из држава региона, доктор Немања Радојевић каже да затварање граница није рјешење:

-Не мислим да би затварање граница било шта промијенило. Када Црна Гора предњачи по броју заражених у региону онда се остали нас плаше, а не ми да се плашимо неког уплива са стране. Значи, код нас постоји висока локална трансмисија и ове цифре су посљедица онога што се дешава у Црној Гори а не толико уплива са стране. Тако да не мислим да је затварање граница нешто што је нама потребно- каже Радојевић и позива на јачу контролу епидемиолошких мјера.

Опозиција оптужује власт за “црне рекорде”

Из Комисије за здравство опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС) су 23.августа оптужили су актуелну министарку здравља Јелену Боровинић Бојовић да је “Црну Гору довела до позиције лидера у заражености корона вирусом” и за лажно приказивање епидемијске ситуације.

-Више је него очигледно да се у вођењу епидемије искључиво пита политика а не струка. Зато и биљежимо црне рекорде. Грађани увиђају да бројне изјаве највиших државних званичника нијесу тачне и зато се развија велико неповјерење у систем здравствене заштите, не поштују се мјере, слаби повјерење у процес вакцинације-тврде из ДПС.

Јелена Боровинић Бојовић је на челу Министарства здравља од почетка децембра 2020, када је изабрана нова Влада премијера Здравка Кривокапића гласовима Демократског фронта, Демократа и грађанског покрета УРА. Тиме је након три деценије власти ДПС прешао у опозицију.

Посланик опозиционих Социјалдемократа Борис Мугоша саопштио је да је парламентарна већина одбила саслушање надлежних у здравству поводом епидемиолошке ситуације пред скупштинским Одбором.

-Епидемиолошка ситуација у Црној Гори је озбиљно погоршана; у претходних шест дана имамо 3469 новозаражених и 25 преминулих. Црна Гора је у врху европских земаља које биљеже најлошије епидемиолошке параметре-казао је Мугоша.

На другој страни из Министарства здравља поручују да убрзан раст броја обољелих није забиљежен само у Црној Гори:

-Раст броја новообољелих и хоспитализованих региструје се широм региона Европе и то доминантно у популацији невакцинисаних особа. Црна Гора није имуна нити изолована- наводе из Министарства и позивају грађане на вакцинацију.

Непоштовање мјера: скупови и пуне плаже

У циљу спречавања ширења заразе у Црној Гори је актуелним епидемиолошким мјерама од 20. августа дозвољено максимално присуство до 50 људи на отвореном простору, док слике гужви са црногорских плажа свједоче о непоштовању мјера.

До непоштовања епидемиолошких мјера дошло је у недјељу 22. августа на Цетињу гдје се, на протесту против најављеног устоличења Јоаникија на челу Митрополије црногорско приморске Српске православне Цркве, окупило према полицијском саопштењу око 4.000 људи. Учесници протеста нијесу држали дистанцу а само спорадично су носили заштитне маске.

Рјешење у већем броју вакцинисаних

Члан бившег кризног медицинског штаба за борбу против корона вируса Радојевић сматра да је рјешење за актуелну епидемиолошку ситуацију у промоцији вакцинације чак и неким рестриктивним мјерама. Нада се да Црна Гора не клизи ка “црном сценарију” али сматра да то није немогуће.

-Видим да се здравствени систем у Црној Гори мобилише, видим да се припремају за нешто што је за очекивати да ће се десити. Али све се нешто надам да ће доћи до неке прекретнице након што се туристичка сезона ускоро заврши да ће онда доћи до поштовања јачих мјера те да ће се проценат потпуно вакцинисаних повећати доласком већег контигента Фајзер вакцина- каже Радојевић.

Новим мјерама које ће важити до 10.септембра је забрањено задржавање више од 50 пунољетних лица на отвореном јавном простору, уз поштовање прописаних мјера ношења маски и држања одстојања. Сахране је у Црној Гори могуће обавити уз приуство максимум 10 лица.

Док је посједовање једног од епидемиолошких папира услов и за учеснике приватних прослава у угоститељским објектима, као и посјете установама културе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:17