Photo by Markus Winkler on Unsplash
28/07/2021 u 10:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У БиХ ступио на снагу закон о забрани негирање геноцида

Кажњивим ће се сматрати називање Срба геноцидиним, а решења ће, каже професорка кривичног права Иванка Марковић, бити на фону оних из земаља ЕУ.

Негирање геноцида у Сребреници и величање ратних злочинаца од данас је у Босни и Херцеговини забрањено законом, а онима који га прекше пријете казне затвора, преноси Nova S.

Одлука високог представника у Босни и Херцеговини Валентина Инцка о допуни Кривичног закона БиХ објављена је у уторак у Службеном гласнику БиХ, што значи да нове одредбе ступају на снагу већ данас.

Инцко је 23. јула је објавио да је искористио Бонска овлашћења и наметнуо допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.

Законске одредбе које ступају на снагу гласе:

-Ко јавно подстрекава на насиље или мржњу усмјерену против групе особа или члана групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вјероисповест, пориjекло или националну или етничку припадност, ако такво понашање не представља казнено дјело из ставке (1) овог члана, казниће се затвором од три мјесеца до три године- наводи се у Одлуци.

Ко јавно одобри, порекне, грубо умањи или покуша оправдати злочин геноцида, злочин против човјечности или ратни злочин утврђен правоснажном пресудом казниће се затвором од шест мјесеци до пет година.

Ако је казнено дјело почињено на начин којим се може поремјетити јавни ред и мир или је пријетеће, злостављајуће или увредљиво, починитељ ће се казнити затвором од најмање три године.

Ко додјели признање, награду, споменицу, било какав подсјетник или било какву привилегију или слично особи осуђеној правоснажном пресудом за геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин, или именује јавни објект као што је улица, трг, парк, мост, институција, установа, општина или град, насеље и насељено мјесто, или слично, или региструје назив по или према особи осуђеној правоснажном пресудом за геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин, или било на који начин велича особу осуђену правоснажном пресудом за геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин, казниће се казном затвора од најмање три године.

Починилац казненог дјела из ставка овог чланка који је званичник или одговорна особа или запослени у институцији власти или било којем органу који се финансира путем јавног буџета, казниће се казном затвора од најмање три године.

Законима против наметнутог закона, тако ће НСРС, наглашено је након колегијума, одговорити на бонска овлашћења Валентина Инцка. Кажњивим ће се сматрати називање Срба геноцидиним, а решења ће, каже професорка кривичног права Иванка Марковић, бити на фону оних из земаља ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:40