Данас предрочишта / - Принтскрин
01/09/2021 u 06:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Хагу данас предрочиште за Гуцатија и Харадинаја

Они су у притвору у Хагу од хапшења 25. септембра 2020. на Косову, а оптужени су за ометање поступака и рада тужилаштва објелодањивањем идентитета свједока у процесима који се воде том суду

Припремно рочиште пред почетак суђења предсједнику и потпредсхеднику Удружења ветерана ОВК, Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, оптуженим за застрашивање сведока, требало би да почне данас пред судским вијећем Специјализованих вијећа Косова са седиштем у Хагу.

Гуцатију и Харадинају ће почетак суђења бити заказан након овог рочишта, које је заказано за четвртак.

Они су у притвору у Хагу од хапшења 25. септембра 2020. на Косову, а оптужени су за ометање поступака и рада тужилаштва објелодањивањем идентитета свједока у процесима који се воде том суду.

Специјализована вијећа и Специјализовано тужилаштво Косова са сједиштем у Хагу, објавили су Годишњи извештај о раду у 2020. години. У овом документу побројане су прве оптужнице, хапшења и изручења укупно седам припадника ОВК - Саљиха Мустафе, Хуснија Гуцатија, Насима Харадинаја, Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Реџепа Сељимија и Кадрија Весељија.

Против њих су подигнуте три оптужнице, по којима ће Мустафи и Гуцатију и Харадинају ове јесени почети суђења. Од почетка ове године ухапшен је само један некадашњи командант ОВК - Пјетр Шаља.

- Сада чврсто и јавно газимо ка постизању правде за жртве и њихове породице, које су 20 година чекале да се најодговорнији за кривична дјела изведу пред лице правде. Те жртве су цивили разних народности - не само Срби, већ и велики број косовских Албанаца и Рома, као и политички противници оптужених - констатује специјализовани тужилац Косова Џек Смит.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:06