/ Shutterstock
16/07/2024 u 22:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Jadranu se pojavile kompas meduze

Visoke temperature u Hrvatskoj dovele su do toga da je i temperatura mora srušila dosadašnje rekorde, pa je tako u Dubrovniku izmjereno gotovo 30 stepeni.

I to nije jedini problem svih koji trenutno odmaraju duž Jadranske obale - u plićaku kod Cresa pronađeno je desetak kompas meduza, čiji "dodir" nije nimalo bezazlen.

Ako ste se samo jednom u životu susreli „oči u oči“ s meduzom, koja je svoje otrove ostavila po vašem tijelu, to je iskustvo koje ćete pamtiti čitavog života i zbog kojeg ćete zazirati od ponovnog susreta. Upravo zbog toga ne čudi što pojava kompas meduza u plićaku kod Cresa nije dočekana sa oduševljenjem.

Iako te meduze obično žive na dubinama od 10 metara, došle su skroz do plićaka, a njihovi pipci, koji na sebi imaju žarne ćelije koje i ostavljaju opekotine, mogu dosegnuti dužinu i do metra. Upravo zbog nevjerovatnih temperatura mora, koja se na primjer, u Dubrovniku ovih dana popela na gotovo 30 stepeni, ne čudi da one migriraju i traže hladnije područje.

Kako prepoznati kompas meduzu?

Kompas meduzu ćete prepoznati po tome što joj je klobuk žute do smeđe boje i ima karakteristične oznake po klobuku u obliku slova V, ali i zato što, kako im i samo ime kaže, podsjećaju na kompas. Svaka jedinka može narasti od otprilike 40 centimetra, a kada na to dodate pipke od jednog metra, kojih je po 24 na svakom klobuku, teško da ćete, ako se nađete u njenoj blizini, izbjeći da vas opeče.

Upravo u pipcima se i nalaze žarne ćelije, a meduza kada vas opeče zapravo ispušta otrov koji izaziva strašan bol i opekotine na koži, a nepoznanica nisu ni teže reakcije poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine, te je tada potrebno potražiti ljekarsku pomoć.

Savet stručnjaka je da im se, kada ih ugledate, ne približavate, a i ako na kraju i dođe do opekotine, poznata je procedura šta treba uraditi. Prvo i najvažnije je izaći iz mora i mesto sa opekotinom dobro isprati morskom vodom kako bi se sa kože uklonile sve ćelije i pipci meduze koji su ostale, ali i kako bi se smanjila dalja apsorpcija otrova.

Važno je naglasiti da se mesto kontakta nipošto ne sme ispirati pitkom vodom jer će preostale žarne ćelije pustiti još više otrova, pa će i bol biti jača, piše tportal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 18:57