FBI, ilustracija / - SCREENSHOT
02/12/2023 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U SAD uhapšena Nada Radoman Tomanić zbog zlostavljanja Srba tokom rata u BiH

Ukoliko bude osuđena, pripadnici specijalne jedinice "Zulfikar" prijeti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački, saopštilo Ministarstva pravde SAD

Državljanka SAD iz Bosne i Hercegovine Nada Radoman Tomanić uhapšena je juče u Morgantaunu u Zapadnoj Virdžiniji pod optužbom da je lagala kako bi dobila američko državljanstvo.

Prema optužnici, Radovan Tomanić navodno je služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH "Zulfikar" tokom rata u BiH, piše klix.ba.

- Zajedno sa drugim pripadnicima specijalne jedinice "Zulfikar", Tomanić je navodno učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika Srba koje je ciljano na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj grupi  navodi se u saopštenju Ministarstva pravde SAD.

U optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

- Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD više od 10 godina, privilegije koje je navodno stekla laganjem da prikrije kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde će provoditi zakone o imigraciji naše zemlje kako bi osiguralo da Sjedinjene Američke Države ne služe kao sigurno utočište za progonitelje - rekla je v.d. pomoćnika državnog tužioca Nikole M. Argentieri iz Kriminalističkog odjeljenja Ministarstva pravde.

Američka tužiteljka Vanesa Roberts Averi rekla je da je optužena navodno štitila svoju prethodnu zloupotrebu ljudskih prava, te da je lagala tokom procesa imigracije i sticanja državljanstva kako bi ušla u ovu zemlju i postala državljanin SAD.

Ona se zahvalila istražnim partnerima u SAD i u BiH što su ignorisali protok vremena kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena. 

Pomoćnik direktora Luis Kesada iz FBI-jevog odjeljenja za kriminalističke istrage je kazao da je Tomanić navodno učestvovala u zlostavljanju zarobljenika bosanskih Srba i lagala o tome američku vladu decenijama kasnije.

- FBI, naši međunarodni partneri i Centar za prekršioce ljudskih prava i ratne zločine posvećeni su istraživanju kršenja ljudskih prava bez obzira gdje i prije koliko vremena se zločin dogodio - rekao je on. 

Ukoliko Tomanić bude osuđena, prijeti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački.

Osuda bi takođe rezultirala automatskim oduzimanjem američkog državljanstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:13