Vakcinacija 
16/09/2021 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

У Србији вакцинисано 5.000 дјеце

Најмлађи извор делта соја вируса, који се веома брзо шири са њих на одрасле

У Србији је до сада вакцинисано 5.000 дјеце узраста од 12 до 17 година, изјавио је педијатар др Горан Вукомановић и истакао да је то недовољно и да је потребно радити на промоцији имунизације и едукацији становништва.

 - Безбедност вакцине је доказана и пре почетка њене примјене, а до сада су већ милиони дјеце у свијету примили вакцину, док се њена ефикасност показала на највишем нивоу - рекао је Вукомановић за Тањуг.

Он је подсјетио да је Стручни комитет за вакцинацију у Србији одобрио вакцину за дјецу старости од 12 година, док је претходно била одобрена Фајзерова вакцина код младих од 16 година.

 - Врло брзо ће бити одобрена вакцина и за дјецу млађег узраста, те апелујем да се вакцинацији приклоне и родитељи и дјеца, како би се спријечило ширење вируса -  апеловао је др Вукомановић.

Он је истакао да су, тренутно, дјеца извор делта соја вируса, који се веома брзо шири са њих на одрасле.

- Када се нови сој појавио, имали смо обрнуту ситуацију, наиме, одрасли су били главни преносиоци, а сада је процес кренуо у супротном правцу - указао је Вукомановић.

Према његовим ријечима, дјеца имају лакшу клиничку слику, цурење носа, гребање у грлу и немају температуру, али са таквом клиничком сликом они "сију" вирус на околину.

Иако су случајеви тежих облика инфекције ковидом код дјеце ријетки, на Институту за мајку и дијете и у болници у Тиршовој хоспитализована су дјеца са компликацијама од ковида.

 - Циљ је да ни једно дијете не дође на интензивну његу због ковида, а за то је неопходна вакцинација - јасан је др Вукомановић.

Као основни разлог због којег се дјеца у Србији не вакцинишу, он истиче необавијештеност родитеља.

 - Морамо да радимо на освешћивању родитеља, јер ако остану неедуковани, на лошем смо путу у борби са корона вирусом - упорозио је.

Поручио је, дајући лични примјер, да прележана болест није заштита и да сви они који су прележали вирус треба да се вакцинишу.

- Ова 'куга' не може сама да прође, а доказ су земље гдје је вакцинисано 50, 60 одсто становништва, гдjе је делта сој ипак пробио, јер се лакше шири, а да би се то спријечило, треба да се повећа број вакцинисаних -  поручио је Вукомановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

25. oktobar 2021 01:02