/ - PHOTO BY ÜMIT YıLDıRıM ON UNSPLASH
22/01/2022 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН забринуте због сумње на кријумчарење вијетнамских радника у Србију

У саопштењу се наводи да су експерти УН-а у контакту и са српским, вијетнамским и кинеским властима

Експерти Уједињених нација (УН) за људска права данас су изразили озбиљну забринутост због наводног принудног рада групе од око 400 вијетнамских радника миграната, за које се наводи да су жртве трговине људима у Србији, преноси Danas.rs.

Према добијеним информацијама, осам компанија, укључујући вијетнамске агенције за запошљавање и кинеске грађевинске компаније регистроване у Србији, наводно је умијешано у озбиљна кршења људских права вијетнамских радника миграната.

-Дубоко смо забринути да су ови радници мигранти можда били жртве трговине људима у сврху принудног рада, и да живе и раде у ужасним условима у Србији, уз озбиљну опасност по своје животе и здравље- наводи се у саопштењу за јавност из Женеве.

Додали су да су веома забринути и због навода да организацијама цивилног друштва није дозвољен приступ локацијама на којима су радници смјештени ради пружања помоћи.

-Партнерство и сарадња са цивилним друштвом, укључујући синдикате, невладине организације и браниоце људских права, од суштинског су значаја за осигурање заштите жртава трговине људима- пише у саопштењу.

Експерти УН су позвали владе Србије, Вијетнама и Кине да обезбједе да предузећа која се налазе на њиховој територији или послују под њиховом јурисдикцијом поштују људска права свих радника.

-Ово укључује не само предузећа која се ослањају на мигрантску радну снагу, већ и агенције за запошљавање- рекли су они.

Такође су истакли обавезе предузећа да полажу дужну пажњу како би осигурали да права свих радника буду заштићена, без дискриминације, уважавајући посебне потребе и права радника миграната.

Експерти су упутили писма на адресе осам предузећа која су умијешана у озбиљне оптужбе за људска права у вези са овим случајем, подсјећајући на њихове обавезе дужне пажње према “Водећим принципима УН о пословању и људским правима”.

У саопштењу се наводи да су експерти УН-а у контакту и са српским, вијетнамским и кинеским властима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:52