Тестирање на вирус корона / - интернет
26/01/2022 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уводе тестирање: Хрватска укида самоизолацију за ученике

Провођењем мјере самотестирања у потпуности би се укинула обвеза самоизолације за ученике који су у школи били у контакту са зараженом особом, а немају симптоме болести и имали су негативан резултат теста

Савјетник министра образовања Хрватске Божо Павичин рекао је да је план скроз укинути самоизолацију за ученике те да ће се умјесто тога они самотестирати сваки понедјељак, а даље по потреби, буде ли позитивних ученика у разреду.

- Не зна се још кад ће то кренути. Самотестирање би се проводило код куће брзим антигенским тестовима, резултате би школи пријављивали родитељи, а школе би осигурале и предале родитељима довољну количину тестова за мјесец дана тестирања -  навео је он у разговору за Н1.

Провођењем мјере самотестирања у потпуности би се укинула обвеза самоизолације за ученике који су у школи били у контакту са зараженом особом, а немају симптоме болести и имали су негативан резултат теста. 

Тиме би се, истичу из Министарства, повећало праћење наставе у школи, односно по моделу А за све ученике, осим за обољеле од цовида 19, односно позитивне.

 - Ми бисмо жељели да је то почело јучер, али мора се набавити велика количина тестова, не знам хоће ли то бити у идућа два тједна. Ако су количине доступне, мјера може кренути врло брзо, пар дана у року од дистрибуције. Ако једна школа добије тестове, она може кренути с тим новим правилом. Тек равнатеље морамо обавијестити о свему томе, то ћемо учинити што брже -  рекао је Павичин.

Павичин напомиње да ово није обавеза тестирања, већ да је то добровољно тестирање. Али ако се појави позитивни ученик у одјељењу, дијете чији ће родитељи одбити тестирање мораће ићи у самоизолацију.

 - Овај модел омогућава да здрава дјеца иду у школу, а болесна да остају код куће. Ученици би се код куће тестирали понедјељком, родитељи би јавили резултате. А ако се тијеком тједна појави позитиван ученик, и онда би се разред само опет самотестирао. Негативни би нормално наставили ићи у школу -  описао је Павичин.

Како ће се родитељи контролисати? "То је немогуће, у праву сте, али нема никаквих разлога због чега би нетко лажирао резултат. Највише штете раде свом дјетету ако се неће тестирати", навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:19