Вербални окршај Џаферовића и Додика / - фото: Н1
12/03/2022 u 19:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Вербални окршај Додика и Џаферовића на Дипломатском форуму у Анталији

Упитан да коментарише Додикову изјаву да грађани Босне и Херцеговине имају лоше политичко вођство, Џаферовић је изјавио да је то "једна од многобројних баханалија господина Додика"

На Дипломатском форуму у Анталији је дошло до вербалног сукоба чланова Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и Шефика Џаферовића. Једино у чему су се Додик и Џаферовић сагласили је да БиХ треба да буде чланица ЕУ, све остало је било спорно.

Додик је у уводном обраћању изјавио да се не могу поредити садашња дешавања у Украјини са ратом у БиХ, који је, како је казао, био грађански рат.

Џаферовић је, пак, изјавио да рат у БиХ није био грађански, већ да се радило о агресији и да је, како је рекао, карактер рата утврђен међународним актима, преноси Нова.рс.

Он је још казао да је рат у БиХ зауставио НАТО, који је помагао да се успостави мир, као и да је тај војни савез по Дејтонском споразуму има обавезу да штити мир.

Додик је потом казао да Босна и Херцеговина неће бити чланица НАТО, јер на то не пристају политички представници српског народа.

Једино у чему су се Додик и Џаферовић сагласили је да БиХ треба да буде чланица ЕУ.

На питање да ли ће деблокирати државну власт, како би се омогућио наставак интеграције у ЕУ, Додик је одговорио да он покушава деблокирати Устав БиХ.

Упитан да коментарише Додикову изјаву да грађани Босне и Херцеговине имају лоше политичко вођство, Џаферовић је изјавио да је то "једна од многобројних баханалија господина Додика".

- Врло је непристојно на ту тему говорити. Не желим то коментарисати. Имамо демократски изабрано вођство и то морамо поштовати. Не желим улазити у расправу с Додиком - додао је Џаферовић.

Он је казао да је поносан на "бошњачко руководство и да ниједан званичник Републике БиХ и Армије БиХ није осуђен у Хашком трибуналу, нити за један злочин против човјечности нити геноцид".

Током обраћања Џаферовића, Додик му је казао да се "мало смири", а бошњачки члан Предсједништва му је одговорио да се "не брине за њега".

Додик је подржао идеју да предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Србије Александар Вучић и хрватски предсједник Зоран Милановић посредују у рјешавању кључних питања за БиХ.

Џаферовић је рекао да је задовољан односом БиХ и Турске, али да не подржава идеју о учешћу предсједника ових земаља у рјешавању унутрашњих питања БиХ.

- Нећемо правити нове формате око питања која смо ријешили, нећу да расправљамо о стварима које смо ријешили. О томе нема расправе - о одлукама Уставног суда, Европског суда за људска права и међународних судова. Те се одлуке морају извршавати, закони се морају поштовати - казао бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да је проблем у томе што Додик и његови политички сљедбеници не поштују закон, наводећи да постоји могућност од урушавања Дејтонског мировног споразума ако се настави с неуставним дјеловањем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:52