/ Фото: Скриншот ATV
19/11/2021 u 13:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Досије доноси детаље акције "Транспортер": Како су пали сарадници шкаљараца

Транспортер је наставак акције у којој је љетос пао Милош Божовић који се доводи у везу за шкаљарским кланом. За њим се трагало по Интерполовој потјерници због подстрекивања на убиство

Акција “Транспортер” ( спроведена на територији БиХ и РС) стала је у крај организованом криминалу и трговини дрогом. Ухапшено је девет особа. Притвор је затражен за шест. Претресено је 25 локација. Пронађено је и одузето 303 кг сканка. Одузето је и више скупоцјених путничких аутомобила. Претреси су трајали од јутра, пише ATV portal.

Трагајући за Петром Дукићем, претресани су, станови, гараже, улази у зграду у којој се Дукићу изгубио траг. Траг се није изгубио сканку који се доводи у везу управо са  Дукићем који је полицији познат од раније.

И то прије неколико због сумње да је починио кривична дјела из области крађе возила. Хапшен је и љетос због сумње да је помагао Милошу Божовићу који је дио шкаљарског клана и то тако што је Божовића смјестио у своју кућу.

Поново је међу ухапшенима већ суспендовни инспектор Младен Миловановић. У притвору је већ провео мјесец дана. Ухапшен је због сумње да је као полициски службеник учинио кривично дјело „Помоћ учиниоцу послије извршеног кривичног дјела". Пуштен је на слободу уз мјере забране напуштања Бањалуке, одуезете су му и путне исправе, а забрањено издавање нових. На слободи се није задржао. 

У акцији су учествовали и припадници СИПЕ, полиције Кантона Сарајево, али и Еуропол јер је ријеч о криминалној групи која је дјеловала на подручју Западног Балкана, али  Европске уније.

-Ради се о једној великој криминалној групи на подручју Западног Балкана и земаља Европске уније која је организовала недозвољену производњу и промет опојних дрога и то у великим количинама-рекао је Синиша Кострашевић, директор Полиције Републике Српске.

Транспортер је наставак акције у којој је љетос пао Милош Божовић који се доводи у везу за шкаљарским кланом. За њим се трагало по Интерполовој потјерници због подстрекивања на убиство Никшићанина Ранка Вулетића, 2019 године. Саслушан је и у својству свједока у предмету Дарко Елез и други. Из полиције кажу да је ова криминална група под будним оком полицијских струкура још од 2019. године.

-Ради се о наставку операције која је почета у јулу хапшењем нашег инспектора Миловановића и припадника шкаљарског клана Милоша Божовића. МУП-проводи континуирано истражне радње. Ова група још од 2019. до данас су извршавали ово кривично дјело- рекао је Кострашевић.

Осим Миловановића, још осам особа је ухапшено. Међу њима и Бојан Цвијетић бивши савјетник СДС-овог Драгана Мектића. Ухапшени су и Александар Николић, Саша Рађевић, Иван Јурић, Тијана Стојановић, Драган Кресојевић, Радислав Тешић и Игор Кнежевић. Акција се одвијала под надзорома Тужилаштва БиХ. Да од њих девет, шест треба у притвор смтарају у Тужилаштву и то због опасности од бјекства и опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе, вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето. 

-Осумњичени који су лишени слободе под истрагом су и терете се да су дуљи временски период вршили кривична дјела неовлаштен промет дрога како на подручју Западног Балкана и ЕУ тако и са подручја ЕУ према земљама региона повезани су са криминалним скупинама које дјелују у земљама региона нарушавајући безбједност грађана и владавину права- рекао је руководилац Одјељења за односе с јавношћу Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Акција се наставља. Из МУП-а Српске поновљено је да ће бити ухапшени сви припадници МУП-а Републике Српске који имају било какве везе при помагању и сарадњи са криминалцима. Ником неће бити опроштено, неће бити ништа прикривено. Открићемо их и доћи до њих јер прво хоћемо да очистимо испред свог прага, па да наставимо да чистимо у цијелој Републици Српској- порука је из МУП-а Српске.

ВИДЕО: АТV youtube

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:01