/ - FOTO: SKRINšOT - YOUTUBE PETAR RADOVAN
02/10/2024 u 22:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Hrvatsku zahvatilo nevrijeme: Obilne padavine izazvale poplave

Hrvatska će sve do vikenda biti na udaru Genovskog ciklona, zbog toga je vremenska prognoza za iduća tri dana vrlo loša, a u djelovima zemlje očekuju se i vrlo obilne padavine koje su već zahvatile Istru.

U riječkom području već su popodne bile zabilježene velike količine padavina, s više od 80 milimetara kiše, prema izvještajima IstraMeta. Najviše kiše, prema najnovijim informacijama, palo je u Krasici, gdje je zabilježeno 137,4 milimetara padavina, piše Jutarnji.hr.

U Sv. Lovreču voda se sliva niz ulice, a kiša ne staje da pada. Istramet piše kako je na djelovima totalni potop i da ima i poplava.

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like upozorava na obilne padavine (iznad 150 mm) u narednih deset dana od kojih će se većina ostvariti do ovog vikenda.

(VIDEO) Sjutra narandžasti meteoalarm: Moguće kratkotrajne vremenske nepogode

Ukazano je i na značajnu mogućnost pojave velikih voda na Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Dravi sledećih dana.

DHMZ-a upozorava i na velike vode sledećih dana za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, ali i povećane dotoke Save, Mure i Drave.

Prema aktuelnim hidrološkim prognostičkim materijalima povećanje vodostaja na gornjoj Savi počinje od noćas do nedelje.

Nizvodno od ušća Kupe i Une u Savu porast će biti sporiji, ali značajan jer će ove dvije rijeke donjeti velike količine vode. Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika, Gacka će doseći mjere odbrane od poplava čiji će stupanj zavisiti od padavina. Mura i Drava bi na ulazu u Hrvatsku svoje maksimume mogle da dostignu u petak /subotu u nižim mjerama odbrane od poplava zavisno od količine padavina u Austriji i Sloveniji.

Velika količina padavina u kratko vrijeme može prouzrokovati bujične i urbane poplave počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Sa širenjem padavina danas, tokom sledeće noći i dana i mogućnost pojava bujica se širi na Liku, Dalmaciju i zaleđe.

Poseban naglasak je stavljen na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. Tokom noći s četvrtka (3. oktobra) na petak (4. oktobra) i u petak se takva mogućnost povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja padavina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 22:47