miloš vučević  / FOTO: KOSOVO ONLAJN
15/09/2024 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vučević o mjerama za pomoć Srbima na Kosovu: Nije vrijeme za junačenje, ali ni za povlačenje

Premijer Srbije Miloš Vučević je, komentarišući mjere Srbije za pomoć Srbima na Kosovu, poručio da nije vrijeme za povlačenje, kao ni za stradanje srpskog naroda.

Vučević je naglasio da je prva mjera, vraćanje na status prije jednostranih akcija vlasti u Prištini, uslov da se Srbi osjećaju bezbjedno, prenosi Kosovo onlajn.

- To je pet oblasti u kojima će biti čitav niz mjera jer svaka ima svoje podoblasti. Prva oblast je povratak na status prije svih jednostranih poteza Prištine i Kurtija – da se moraju hitno raspisati slobodni izbori na sjeveru KiM, da nemamo situaciju da su albanski gradonačelnici tamo gdje je populacija Srba 97 ili 98 odsto, zatim primjena Briselskog sporazuma što se tiče sastava policije, regiona sjever, da se vrate naše sudije i tužioci u pravosudne institucije i naravno momentalno povlačenje svih specijalnih jedinica Kosovske policije. To je uslov da bi Srbi mogli da se osjećaju bezbjedno- kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno da Priština prestane ga gradi barikade, barake, punktove, sve što uznemirava Srbe i zbog čega ne mogu normalno da funkcionišu.

- Plus hitno formiranje ZSO u punom kapacitetu, da se poštuje ono što smo dobili kao garanciju od EU i SAD – da niko od Srba neće biti procesuiran ko se nalazio na blokadama u novembru i decembru 2022. godine, što se naravno krši i dan danas. Prije tri dana su uhapsili čovjeka od 85 godina, jer je navodno krao krave 1999. godine. Da li možete da vjerujete? I koje je to djelo koje ne zastarijeva, a mi smo dobili upravo suprotnu informaciju. Naravno, i vraćanje pošte i poštanskih usluga, platnog sistema, i ovo je sve samo prva tačka- kazao je.

Kako je istakao, druga tačka je da u roku od 45 dana Narodna skupština mora da usvoji zakon kojim će proglasiti Kosovo kao područje od posebne socijalne zaštite - to podrazumijeva paket ekonomskih i socijalnih mjera za podršku Srbima u platama, penzijama, socijalnim davanjima, ali i građevinski materijal za njihove kuće za stvaranje ambijenta da mogu da ostanu na Kosovu.

Vlada Srbije: Usvojen Zaključak o paketu mjera o zaštiti Srba na Kosovu

- To mora da bude sistemski zakon koji će objediniti sve ove mjere i mi moramo da se fokusiramo na one koji zaista žive na KiM. Ne na one koji su samo prijavljeni na KiM, a žive u Nišu, Kraljevu, Beogradu, negde u centralnoj Srbiji- kazao je.

Vučević je naveo i da je jedna od mjera rad na otpornosti srpskih institucija na Kosovu.

- To znači da pored okupacije jer je albanska policija zauzela na sjeveru srpske institucije i spriječila ljude da dobijaju izvode, da se vjenčavaju, da idu na posao, oni su normalan život zaustavili. Zamislite da niko od nas više ne može da izvadi nijedan papir, da riješi neku administrativnu stvar koja mu je uslov da bi nešto drugo uradio, to je zaustavljeno. Nema gašenja srpskih institucija, mi ćemo nastaviti da ih podržavamo, da ih finansiramo, svi koji fizički ne mogu da uđu da nastave da rade jer je tu albanska policija. Mi ćemo pisarnice i kancelarije otvoriti uz samu adminstrativnu liniju da bi građani mogli da sve poslove obave do povrataka u pune kapacitete naših institucija- kazao je.

Tačka četiri je uspostavljanje posebnog tužilaštva, što podrazumijeva, kako kaže Vučević, da u roku od 45 dana Narodna skupština usvoji izmjene zakona o organizaciji nadležnosti pravosudnih organizacija.

- I idemo na formiranje odjeljena tužilaštva koje će biti nadležno za procesuiranje zloupotreba osnovnih ljudskih prava na teritoriji KiM. Pošto to niko ne procesuira, a to se u kontinuitetu dešava, mi ćemo insistirati da srpsko tužilaštvu po imenu i prezimenu procesuira svakog onog ko je nešto radio. Da se tačno zna, imenom i prezimenom, da tačno zna da će odgovarati za ono što radi. Mora da se ide na identifikaciju onih koji sve to rade. Kurir je lider svega, ali mora da se identifikuje svaki počinilac protiv imovine ljudi. Vjerujem da će to odjeljenje tužilaštva procesuirati i one koji su pomagali Kurtijev režim- Ovo je tužilaštvo protiv svih koji krše ta prava- kazao je.

Peta tačka se tiče nelegalnosti svih institucija na Kosovu, kazao je on, i dodao da se to odnosi na sve odluke posle proglašenja nezavisnosti Kosova koje su suprotne postignutim sporazumima.

- Za nas to ne proizvodi pravna dejstva i ne može da ima pravnu snagu. To je jedna od ključnih odluka. Sve čime krše sporazume, za nas nije obavezujuće. Mi nismo država u pokušaju, imamo svoj kontninuitet i državotvornost i kao država ćemo nastupati, ovo je vrijeme za mudre, racionalne, odgovorne poteze. Ovo nije vrijeme za junačenje, ali nije ni za povlačenje. Ovo nije vrijeme za sklanjanje, ali ni za stradanje cijelog naroda. Molimo Srbe na KiM da ostanu tamo, i predsjednik i ja, to je naš zadatak- kazao je Vučević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 11:37