Александар Вучић / - Фото: Српска напредна странка
15/12/2022 u 21:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Vlada predaje Kforu zahtjev za povratak vojske na KiM

Dodaje, da prema Rezoluciji 1244 Kfor ne može da odgovori formalno negativno, ali može da odgodi odluku, da kaže da se nisu stekli uslovi

Na sjednici vlade Srbije odlučeno je da  se  večeras u elektronskoj formi, a sutra ujutru na administrativnom prelazu komandantu Kfora uruči zahtjev, koji je u skladu sa Relozucijom 1244. - da se određeni broj vojnog i policijskog osoblja, a radi se u stotinama do hiljadu, vrati na Kosovo, kazao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi N1.

Vučić je saopštio da je to odlučeno jednoglasno.

-Ovo je prvi put da je Vlada Srbije takav zahtev usvojila- dodao je.

Ponovio je da ne misli da postoji mogućnost da Kfor zahtjev prihvati.

Kazao je da smatra da je važno da sad upute zahtev Kforu zbog zaštite srpskog stanovništva, a pre svega zbog kontrola administrativnih prelaza, „ili kako oni zovu graničnih“, naročito na Jarinju i Brnjaku.

Na pitanje zašto je važno da zahtjev bude formalan, on je rekao da je važno da nam u nekoj drugačijoj budućnosti ne bi rekli „pa, vi to nikad niste ni tražili, a imali ste pravo. Ako to niste tražili kako to da vam damo“.

-Ne mislim da postoji mogućnost da naš zahtjev prihvate, ne zbog toga što bi to bilo loše, da su bolje razmislili to bi doprinjelo miru, smanjenju tenzija, doprinjelo bi potpuno drugačijem sagledavanju budućnosti i mogućnosti da se pronalaze neka kompromisna rešenja. Međutim, oni to nisu željeli ni da čuju, zato što je to prst u oko onima kojim misle da imaju pravo da odlučuju o nama bez nas- poručio je Vučić u obraćanju naciji na RTS.

Dodaje, međutim, da prema Rezoluciji 1244 Kfor ne može da odgovori formalno negativno, ali može da odgodi odluku, da kaže da se nisu stekli uslovi, ali ne može formalno da odbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:18