Александар Вулин / - Фото: РТРС
28/07/2021 u 10:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Вулин: Да је Тесла ступио на тло НДХ био би убијен

Вулин је навео да у Хрватској има много више улица названих по Алојзију Степинцу, Мири Баришићу, Мили Будаку, него по Тесли

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да Никола Тесла, један од највећих српских и свјетских научника, никада није ступио на тло Хрватске, која га својата, јер да јесте – онда би био 92. члан те породице који је убијен у НДХ.

Вулин је нагласио да је историјска чињеница да је Тесла рођен у Аустријском царству, да је онда Аустрија постала Аустроугарска, а да би, да је након 10. априла 1941. године, када је основана НДХ дошао у родни Смиљан, тамо био убијен као бројни његови рођаци.

-Он би био 92. Тесла убијен у Смиљанима, јер их је тамо убијено 9-, рекао је Вулин гостујући на Телевизији “Пинк”.

Он је рекао да Хрвати сада на своје кованице стављају лик Тесле представљајући га као “Хрвата и Американца”, док су му током рата рушили споменике јер су га сматрали Србином, као што су и обновили, па запалили његову родну кућу.

Вулин је навео да у Хрватској има много више улица названих по Алојзију Степинцу, Мири Баришићу, Мили Будаку, него по Тесли.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да су Хрвати анкетом изабрали српског научника Николу Теслу као најпожељнији мотив за евре. Пленковић је рекао да свака земља која уђе у Еурозону има могућност да на једној страни кованице има неки национални мотив, а да су они између осталих изабрали да на 50, 20 и 10 центи буде Тесла.

Став Народне банке Србије је да би стављање лика српског научника Николе Тесле на националну страну кованице евра, ако Хрватска постане чланица Еврозоне у наредном периоду, представљало присвајање културног и научног насљеђа српског народа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

17. septembar 2021 23:38