/ FOTO: FRONTEX
22/11/2022 u 17:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zapadnobalkanska ruta ka EU ostaje najaktivnija

Neki migranti koji koriste bezvizni pristup putuju preko beogradskog aerodroma, a zatim kopnom prema spoljnim granicama EU

U prvih deset mjeseci ove godine na vanjskim granicama Evropske unije, prema preliminarnim proračunima, otkriveno je 281.000 neregularnih ulazaka, podaci su Fronteska. Ovo predstavlja povećanje od 77 odsto u odnosu na isti period prošle godine i najviše je od 2016. Zapadnobalkanska ruta ka Evropskoj uniji ostaje najaktivnija.

image
FOTO: FRONTEX

U oktobru su zemlje članice EU zabilježile oko 42.000 neregularnih prelazaka, 71 odsto više nego u istom mjesecu 2021. Ukupno, više od 2.300 stalnih oficira i osoblja Frontexa učestvuje u različitim operativnim aktivnostima na spoljnoj granici EU.

- Zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivnija migraciona ruta u EU sa više od 22.300 otkrivenih u oktobru, skoro tri puta više nego prije godinu dana. Region Zapadnog Balkana do sada je ove godine registrovao najveći broj otkrivanja od vrhunca migracione krize 2015. Veliki broj neregularnih prelazaka granice može se pripisati ponovljenim pokušajima prelaska granice od strane migranata koji su već prisutni na zapadnom Balkanu. Balkana, ali i osobama koje zloupotrebljavaju bezvizni pristup regionu. Neki migranti koji koriste bezvizni pristup putuju preko beogradskog aerodroma, a zatim kopnom prema spoljnim granicama EU- navode iz Fronteksa.

Odgovarajući na ovaj izuzetan migracioni pritisak, Frontex podržava zemlje zapadnog Balkana sa više od 500 stalnih oficira i osoblja u regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:03