Главни фаворити Баша и Рама / -Ројтерс
26/04/2021 u 12:53 h
РСЕ–РТСРСЕ–РТС
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Излазне анкете дају благу предност Рами, опозиција увјерена у побједу

Нагађања, анкете и излазне анкете, упркос томе што су нам поново дали владаjућу моћ, припадаjу само предвиђањима пред утакмицу, рекао је Рама
У Албаниjи су јуче одржани парламентарни избори, десети пут од почетка политичког плурализма и пада комунизма у земљи, у вријеме пандемиjе вируса корона и оштрог ривалитета двије наjвеће политичке партиjе у земљи. Излазност jе била 48,59 посто. Према првим излазним анкетама, на изборима у Албанији води Социјалистичка партија актуелног премијера Едија Раме са 46,9 одсто освојених гласова, док Демократска партија Љуљзима Баше има 43,5 одсто гласова.
Изборне власти рекле су да ће резултати парламентарних избора бити обjављени за два дана.
– Нико не зна ко jе побиједио на изборима, морамо причекати 48 часова – рекао jе државни изборни повјереник Илирjан Целибаши током jавног наступа, непосредно након службеног затварања биралишта.
Позвао jе политичке странке да мирно прате тренутну ситуациjу jер jе, како jе рекао, врло важна за сигурност процеса. На општим изборима право гласа имало jе 3,6 милиона албанских грађана.
Грађани су гласали за избор 140 посланика у нови парламент и нову владу коjа ће водити земљу у наредне четири године.
Предсједник Албаниjе Илир Мета позвао jе повјеренике и пописиваче да не крше „оваj велики изборни процес у име сиромашних”.
image
Узаврела предизборна атмосфера
-Ројтерс

– Сви грађани би требало да се опусте сада, након овог дивног процеса гласања. Сада jе то одговорност повјереника и пописивача. Нека се нико не усуди поткопати оваj велики изборни процес у име сиромашних! Ниjедан глас се не може отуђити! Мир и тишина сада свима вама! Албаниjа jе побиједила и врло брзо отворићемо преговоре о чланству – написао је Мета на Фејсбуку.
Премиjер Албаниjе Еди Рама, након затварања бирачких мјеста, рекао jе медиjима да су „нагађања, биралишта и излазне анкете” само предвиђања.
– Желим да вам кажем свима, приjе свега социjалистима, да су гласови у кутиjи. Људи су говорили и сада то морамо чути. Дужност jе сваког пописивача и посматрача да правилно преброjи гласове уз наjвећу грађанску и правну одговорност. Нагађања, анкете и излазне анкете, упркос томе што су нам поново дали владаjућу моћ, припадаjу само предвиђањима пред утакмицу. Сада jе резултат бокса, резултат меча. Кандидати и челници, такође, имаjу дужност: не претпостављати резултате, већ прихватити вољу бирача када се броjање заврши – рекао jе Рама.
Два сата након затварања гласачких мјеста, лидер Демократске странке Љуљзим Баша казао jе да су недjељни избори побједа албанског народа.
– Хвала свима коjи су одабрали промјену. Ово jе jасна побједа албанског народа и Савеза за промјене. Воља народа jе у гласачким кутиjама. Увјерен сам да ће шалтери и повјереници то одговорно испунити и на краjу овог процеса Албаниjа ће побиједити – рекао jе Баша.
Избори су одржани у пандемиjско доба и бирачима jе наложено да се придржаваjу мјера против Ковида-19 током гласања. Маске, средства за дезинфекцију и одржавање раздаљине били су неки од битних елемената, док су гласачи замољени да избјегну гужву на бирачким мјестима и изван њих. На основу података Министарства унутрашњих послова, на изборима 107.024 младих, мушкараца и жена гласали су први пут. Такође, 1.098 грађана ниjе било на списковима због декриминализациjе, а jош 23.000 грађана ниjе имало прилику да гласа, jер су заражени вирусом корона.
Избори се сматраjу прекретницом за европске интеграциjе Албаниjе коjа jош чека отварање приступних преговора са Европском униjом.Главну битку на изборима водиле су Социjалистичка партиjа премиjера Едиjа Раме и опозициона Демократска странка Љуљзима Баше, партиjа десног центра.
Извjестилац за Косово у Европском парламенту Виола вон Крамон назвала jе „неприхватљивим” гласање косовског премиjера Аљбина Куртиjа на општим изборима у Албаниjи.
Курти, коjи такође има албанско држављанство, гласао jе на парламентарним изборима у Албаниjи. Иако Курти има албанско држављанство, ово jе био први пут да гласа у Албаниjи. Куртиjева странка Покрет Самоопредјељење учествовала је на изборима у Албаниjи са три кандидата коjи су регистровани као независни.
– Не разумиjем шта jе ово. С jедне стране, сви се на Косову жале на уплитање Србиjе или самог предсједника Александра Вучића, али с друге стране, косовски премиjер чак гласа у сусједноj држави. Неприхватљиво. Барем за мене – написала jе Вон Крамон на друштвеноj мрежи Твитер.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:34