Брегзит (илустрација) / -Брегзит (илустрација)
29/04/2021 u 17:32 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отклонили и последњу препреку

Европски парламент одобрио трговински споразум ЕУ – Велика Британија
Европски парламент jе великом већином гласова одобрио трговински споразум између Велике Британиjе и Европске униjе након Брегзита, отклонивши последњу препреку ка пуноj ратификациjи споразума.
Посланици ЕУ подржали су споразум о трговини и сарадњи са 660 гласова „за”, пет „против” и 32 суздржана, извјештава Роjтерс позиваjући се на саопштење парламента.
Гласање jе одржано у уторак, али због корона мјера ограничења радног времена резултат ниjе био одмах познат.
Одлуком Европског парламента окончаваjу се четворогодишњи тешки преговори и полемике, као и дуготраjно узаjамно неповјерење након што jе Британиjа окончала 47-годишње чланство у ЕУ.
– Велика Британија остаје важан пријатељ и партнер ЕУ – казао је предсједник Европског савјета Шарл Мишел након што је Европски парламент усвојио трговински споразум између Лондона и Брисела.
– Топло поздрављам резултате гласања у Европском парламенту о споразуму између ЕУ и Британије. То је велики корак у односима између ЕУ и Британије и отвара нову еру. ЕУ ће наставити да конструктивно ради са Британијом као са важним пријатељем и партнером – нагласио је Мишел.
Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен поздравила је одобрење споразума између Брисела и Лондона и нагласила да је спровођење договора од кључне важности.
Према њеним ријечима, Споразум о трговини и сарадњи чини основу снажног и блиског партнерства са Британијом.
Велика Британија је изашла из чланства ЕУ 30. јануара прошле године, али потпуна одвојеност од блока почела је након окончања прелазног периода 31. децембра.
Званични назив договора је Споразум о трговини и сарадњи /ТЦА/ и предвиђа нулте царине и нулте квоте на робу којом се тргује између европског блока и Британије.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:04