Еди Рама / ДД
27/04/2021 u 23:12 h
Jelena NovakovićJelena Novaković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијер Албаније Еди Рама прогласио побједу

Пребројано 90 одсто гласова
Социјалистичка партија и њен предсједник Еди Рама, према прелиминарним резултатима, побједници су парламентарних избора одржаних јуче у Албанији.
Процес пребројавања гласова након парламентарних избора у Албанији још увијек траје, и на основу 90 одсто обрађених, владајућа Социјалистичка партија освојила је 73 мандата, што значи да је обезбиједила већину која јој је потребна за парламент и формирање владе у наредне четири године, преноси Јуроњуз Албанија.
Око 3,6 милиона гласача, 2,8 милиона грађана Албаније и 800.000 Албанаца из иностранства, бирало је у недјељу 140 посланика, који ће их у наредне четири године представљати у албанском парламенту, преноси Танјуг.
Медији у Тирани преносе да Социјалистичка партија досад има 670.000 гласова, док је иза ње Демократска партија са 527.000.
Покрет социјалиста за интеграције добио је 92.000 гласова, а Социјалдемократска партија 30.000.
Социјалистичка партија има 73 мјеста у скупштини, док Демократска партија има 59, Покрет социјалиста пет, а социјалдемократе три.
На изборима је учествовало 13 партија и коалиција, као и независних кандидата за 140 мјеста у албанском парламенту. Међу кандидатима је било 40 одсто жена.
Предизборну кампању обиљежила је серија скандала и обрачуна ватреним оружјем, као и заплене више аутомобила пуних новцем за поткупљивање бирача.
Албански премијер и лидер Социјалистичке партије Еди Рама прогласио је побједу на парламентарним изборима у недјељу и позвао присталице да се окупе како би на Тргу Скендербег прославили побједу.
На унутрашњем плану Еди Рама ће да настави оно што је почео. Обнову након земљотреса, имунизацију, иако има мало вакцина за сада, и економску обнову.
У очекивању трећег премијерског мандата, у аналитичким круговима у Тирани наглашавају Рамино залагање за мир и стабилност региона, и добре односе са сусједима, осим са званичницима у Приштини.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:46