Rijad / - нет
16/07/2024 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Blumberg: Rijad prijeti da će prodati obveznice G7 ako ruska imovina bude zaplenjena

Saudijska Arabija je privatno „nagovijestila“ da bi mogla da proda neki evropski dug ako zemlje G7 (Velika Britanija, Njemačka, Italija, SAD, Francuska, Japan i Kanada) odluče da konfiskuju skoro 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, prenosi Blumberg.

Prema riječima sagovornika agencije, Ministarstvo finansija Kraljevine je nekim zemljama G7 izrazilo neslaganje sa idejom da se ruska sredstva koriste za pomoć Ukrajini, a jedan od izvora je to opisao kao prikrivenu prijetnju.

-Saudijci su posebno spomenuli dugove koje je izdao francuski trezor - citira Blumberg dva izvora.

Istovremeno, saudijsko ministarstvo spoljnih poslova je agenciji saopštilo da takvih prijetnji nije bilo.

-Naši odnosi sa G7 i drugim zemljama zasnovani su na međusobnom poštovanju i nastavljamo da razgovaramo o svim pitanjima koja doprinose globalnom rastu i povećanju stabilnosti međunarodnog finansijskog sistema - istakli su u Ministarstvu.

Kako napominje Blumberg, vlasništvo kraljevstva u eurima i francuskim obveznicama moglo bi da iznosi desetine milijardi, ali ti iznosi nisu dovoljno veliki da bi napravili „veliku razliku“ ako bi bili prodati. Međutim, kako navodi agencija, „nagovještaji” Rijada izazivaju zabrinutost među evropskim zvaničnicima, jer bi druge zemlje mogle na kraju da slijede njegov primjer.

Zvanično, Saudijska Arabija ne otkriva broj obveznica koje je kraljevstvo kupilo u zapadnim zemljama, međutim, prema podacima Vašingtona za mart, ulaganja kraljevstva u američke trezorske obveznice iznosila su 135,9 milijardi dolara Za poređenje: prema AGBI, investitori iz Zemlje Persijskog zaliva posjeduju francusku imovinu u iznosu od 14 milijardi eura (15,1 milijardu dolara). Samo prošlog juna, na Pariskom forumu, Francuska i Saudijska Arabija potpisale su investicione sporazume vrijedne 2,9 milijardi dolara.

Crna Gora zamrzla jedan dio imovine ruskih državljana

U pravnoj akciji 2022. godine, u Crnoj Gori zamrznute su 44 nekretnine stranih državljana, što je dovelo do reakcije zabrinute ekonomske javnosti.

Urednik portal BizbisCG Predrag Zečević kaže da je zakon o restriktivnim mjerama na osnovu kojih država zamrzava privatnu imovinu stranih državljana kod nas nije primjenljiv I šteti ekonomskim interesima Crne Gore.

-Sporni Zakon o restriktivnim mjerama je preuzet iz evropske legislative krajem 2018. godine, kada nije bilo govora o ruskoj invaziji na Ukrajinu, pa je potpuno logično što nije u crnogorskoj praksi primjenjiv. Svima je jasno da Ustavni sud mora što prije ukinuti dva sporna člana jer to šteti ekonomskim interesima Crne Gore – kaže Zečević.  

Da je u pitanju neustavna odluka Vlade potvrdio je ranije i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore i profesor ustavnog prava dr Blagota Mitrić koji kaže da zamrzavanjem imovine ruskim državljanima, osim što je grubo pogazila Ustav, Vlada napravila opasan presedan, koji može izazvati dodatne komplikacije u našem pravnom sistemu.

-Riječ je o svojinskim pravima, a to su osnovna ljudska prava i radi se o opasnom presedanu. Odluka Vlade Crne Gore da uvede sankcije Rusiji i njenim državljanima nije smjela da izazove zamrzavanje ili blokiranje imovine bilo kojeg pojedinca, bez obzira na to što se nalazi na spisku lica kojima su uvedene sankcije - kaže Mitrić.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, zapadne zemlje zamrzle su sredstva ruske centralne banke u vidu gotovine i hartija od vrijednosti u vrijednosti od oko 260 milijardi eura. Više od dvije trećine njih nalazi se u belgijskom eurokliru. Rusko Ministarstvo finansija je 2022. godine procijenilo obim zamrznutih sredstava na oko 300 milijardi dolara.

Zapadni lideri su u više navrata najavljivali izradu plana za konfiskaciju ruske imovine, uključujući zamrznuta sredstva Centralne banke, kao i inostrane imovine Rusa koji su pod sankcijama. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je da se ova sredstva iskoriste za pomoć i obnovu Ukrajine, koju je procijenio na više od triliona dolara.

Kremlj je upozorio da bi eventualna konfiskacija ruske imovine bila „čvrst ekser u budućem kovčegu” zapadne ekonomije i „predmet pravnog postupka”. Ministar finansija Anton Siluanov je obećao da će odgovoriti recipročnim mjerama, napominjući da Rusija ima sve mogućnosti za to.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 15:59