/ ИЛУСТРАЦИЈА - FOTO TWITTER.COM/EBRD
06/10/2021 u 08:50 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Економија еурозоне осјетно успорила на почетку јесени

Индекс менаџера набавке (PMI) у приватном сектору еурозоне пао је у септембру, други мјесец заредом, и то 2,8 бодова у односу на август, на 56,2 бода

Активности у економији еурозоне осјетно су успориле у септембру, због проблема у набавци који су посебно тешко погодили индустрију и убрзали раст цијена, показао је у сриједу извјештај лондонске компаније Маркит.

Индекс менаџера набавке (PMI) у приватном сектору еурозоне пао је у септембру, други мјесец заредом, и то 2,8 бодова у односу на август, на 56,2 бода, извијестила је лондонска компанија за прикупљање и обраду економских података, незнатно подигавши прву процјну, преноси SEEbiz.

Његова вриједност и даље сигнализира снажан раст активности, али знатно спорији него у љетним мјесецима, наводе из Маркита.

- Актуална економска ситуација у еурозони непожељна је мјешавина појачаних цјеновних притисака и споријег раста, а обоје је повезано с несташицом у набавци, посебно у индустрији", рекао је главни пословни економиста лондонске компаније Chris Williamson.

Индустрија је посебно осјетљива на континуиране проблеме у набавци, па је први пут од почетка пандемије биљежила слабији раст активности него сектор услуга, тврде у Маркиту.

Сектор услуга притисао је изразитије слабљње потражње, дијелом повезано с појачаном забринутошћу потрошача због тврдокорног ширења коронавируса и виших цијена, али и са стабилизацијом потрошње након скока у почетној фази отварања економије. Индустрија је имала ослонац у отпорној извозној потражњи која јој је донијела снажнији раст прихода, навели су из Маркита.

Компаније су у септембру поново појачано запошљавале, али њихови капацитети и даље тешко прате потражњу, што се огледало у гомилању нереализираних наруџби.

Инфлација је поново убрзала, након благог посустајања у августу, будући да су трошкови инпута порасли најснажније откада је Маркит почео да прати тај показатељ у јулу 1998. године, посебно у услужном сектору, навели су у лондонској компанији. Пословни челници још су оптимистични у прогнозама за идућих 12 мјесци, али знатно мање него у претходних шест.

- Иако је укупни темпо раста засада још релативно солидан, гледано из историјске перспективе, привреда улази у посљедње тромјесечје у години у путањи споријег раста- закључио је Williamson.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:52