/ илустрација - FOTO TWITTER.COM/EBRD
24/09/2021 u 09:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Економија еурозоне успорила у септембру

Маркитов индекс менаџера набавке у приватном сектору еурозоне пао је у септембру 2,9 бодова у односу на август, на 56,1 поен

Економија еурозоне успорила је у септембру јер је потражњу пригушило континуирано ширење коронавируса, док понуду ограничавају проблеми у ланцима набавке, показао је извјештај лондонске фирме Маркит.

Маркитов индекс менаџера набавке у приватном сектору еурозоне пао је у септембру 2,9 бодова у односу на август, на 56,1 поен, што је његова најнижа вриједност у пет мјесеци, преноси Hrportfolio.

- Активности су у септембру порасле знатно слабијим темпом, одражавајући посустајање потражње, проблеме у ланцима набавке и забринутост због тврдокорног ширења коронавируса- навели су из Маркита.

Иако је порасла најслабије у пет мјесеци, потражња је поново надмашила понуду, па су трошкови фирми ојачали најснажније у 21 годину, а раст цијена све се више осјећа и у услужном сектору.

- Септембарски ПМИ показује нежељену комбинацију наглог успоравања економског раста и наглог раста цијен-, рекао је главни пословни економиста лондонске фирме за прикупљање и обраду економских података Chris Williamson.

Слабији раст индустријске производње повезан је у првом реду с ограничењима у ланцима набавке, који су негативно утицали и на неке компаније у услужном сектору. Компаније тако и даље тешко држе корак с потражњом, што се огледа у продуженим периодима испоруке.

Пословни лидери прибојавају се да ће делта варијанта коронавируса утицати на потражњу и на ланце снабдијевања и у предстојећем периоду.

- Општи је темпо раста за сада и даље солидан, али све се више чини да ће додатно ослабити у наредним мјесецима, ако криза цијена и снабдијевања не попусти, поготово у условима евентуалног раста броја случајева заразе на почетку јесени- закључио је Williamson.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:13