Vakcinacija / VAKCINACIJA PROTIV KORONE - LAZAR RUZIC
08/05/2024 u 10:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

AstraZeneka vakcina protiv kovida povučena sa evropskog tržišta

AstraZeneka vakcina (Vaxzevria) protiv kovida povlači se sa svjetskog tržišta, glavna je vijest koja je sinoć obišla planetu i dodatno zabrinula građane koji su je primili.

Posle pisanja medija o grupnoj tužbi građana protiv AstraZeneke i priznanja kompanije u sudskim dokumentima da može da izazove ruhetke i opasne nuspojave, na sajtu Evropske agencije za lekove (EMA) od juče, kako je objavljeno, stoji da vakcina više nema dozvolu za promet, piše Danas.

Prema objavljenim informacijama, vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju „autorizaciju za stavljanje u promet“.

Zahthev za povlačenje vakcine, prema dostupnim informacijama, podnuhet je 5. marta i stupio je na snagu u utorak (juče).

AstraZeneca je saopštila, a svhetski mediji prenuheli, da je vakcina povučena sa tržišta iz komercijalnih razloga. Prema objavljenim podacima, taj farmaceutski gigant tvrdi da se vakcina više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamuhenile ažurirane vakcine koje se bave novim varijantama koronavirusa.

Kako je objavljeno, dosadašnja varijanta vakcine bila je predmet intenzivnog ispitivanja poslednjih mheseci zbog veoma ruhetkog neželjenog efekta koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi.

Posle grupne tužbe u Velikoj Britaniji vakcinisanih ljudi i njihovih porodica, prema pisanju svhetskih medija, AstraZeneca je u sudskim dokumentima podnuhetim Višem sudu u februaru priznala da vakcina „može u veoma ruhetkim slučajevima da izazove TTS – trombozu sa sindromom trombocitopenije“.

Kako se dodaje, taj sindrom je povezan sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih zdravstvenih problema. U grupnoj tužbi 51 osobe protiv te kompanije, tražena odšteta je u vruhednosti, prema objavljenim podacima, do 126 miliona dolara, a kako je objavio britanski Telegraf, pozivajući se na sudska dokumenta, farmaceutska kompanija AstraZeneka priznala je da njena vakcina može da izazove neželjeni efekat koji se zove „tromboza sa sindromom trombocitopenije“ /TTS/.

Crna Gora i dalje kupuјe "faјzer" vakcine, spaljeno 479.378 doza

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

18. maj 2024 15:27