Volodimir Zelenski / - EPA
15/09/2024 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bild objavio detalje ukrajinskog "Plana pobjede"; Litvin: Niko nije mogao da vidi taj dokument

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetiće u narednim sedmicama Sjedinjene Američke Države kako bi predstavio svoju strategiju za pobjedu Ukrajine u ratu protiv Ruske Federacije, piše njemački Bild. Ukraja demantuje da je iko mogao da vidi takav dokument.

“Plan pobjede” šef Ukrajine će uručiti predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu, kao i predsjedničkim kandidatima Kamali Haris i Donaldu Trampu.

Kako saznaje Bild strategija Zelenskog uključuje zahtjev da se dozvoli raspoređivanje zapadnog oružja dugog dometa za napade na rusku teritoriju i spremnost Ukrajine da pristane na lokalni prekid vatre u nekim sektorima fronta, tako da će to biti “privremeno zamrzavanje situacije”.

- Zelenski sada želi da sve stavi na jednu kartu i pokuša da napravi preokret na bojnom polju, apsolutno mu je potrebana odluka predsjednika Bajdena što pokazuje koliko je već veliki očaj u Ukrajini- ukazao je vojni ekspert Karlo Masala s Univerziteta Bundesvera u Minhenu za Bild.

Podsjeća se da je Zelenski na konferenciji o evropskoj bezbjednosti u Kijevu na Jalti rekao da su Ukrajini potrebni paketi vojne pomoći zapadnih zemalja, koji su obezbijeđeni samo djelimično ili sa višemjesečnim zakašnjenjem.

Savjetnik predsjednika Ukrajine, Dmitro Litvin demantovao je u izjavi za Ukrajinsku pravdu, pisanje Bilda o detaljima “Plana pobjede” Volodimira Zelenskog.

Litvin uvjerava da to nije tačno, a da nejmačko izdanje nije moglo da vidi taj dokument predsjednika.

“Bild je širio laž. Bild nije vidio `Plan pobjede`, a niko od rijetkih ljudi koje je predsjednik uključio u pripremu plana pobjede nije razgovarao sa Bildom”, precizirao je savjetnik.

Naglašava da Rusima niko neće pokloniti Minsk-3 ili bilo koji drugi.

“Ukrajina je protiv bilo kakvog zamrzavanja rata, a vlasti Ukrajine o tome govore na svim nivoima. I za nas je važno da SAD podrže ukrajinski plan pobjede, a ne kapitulaciju ili zamrzavanje. Plan pobjede će prvo biti predstavljen Sjedinjenim Državama, jer su SAD u stanju da obezbijede sprovođenje njegovog sadržaja”, istakao je savjetnik predsjednika.

Inače, Zelenski je ranije rekao da je sve što je zamrznuti konflikt “rat – spori rat, ili spora okupacija, ili zamrznuti sukob strana”.

Bajden i Starmer odgodili odluku o tome da li će dozvoliti Ukrajini da koristi rakete dugog dometa

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 14:26