Жозеп Борељ / - СЛОБОДНИ ИЗВОРИ
22/09/2021 u 22:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борел: ЕУ позива на деескалацију, споразуми Београда и Приштине остају обавезујући

Он додаје да је дијалог уз посредовање ЕУ једина платформа за рјешавање свих отворених питања, „и снажно позива обје стране да га у потпуности искористе“

ЕУ је позвала на тренутну деескалацију на сјеверу Косова. Све провокације и унилатералне акције морају да буду избјегнуте, јер би оне биле директно против интереса људи у региону, саопштио је високи представник Уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел, поводом ситуације на Косову. Он је указао да сви досадањи споразуми које су у дијалогу, уз посредовање ЕУ, договорили Београд и Приштина остају валидни и обавезујући за обје стране.

– Позивамо власти у Београду и Приштини да имају одговоран приступ и да сарађују кроз дијалог под посредништвом ЕУ и избегну било какву будућу ескалацију, поново успоставе мирну атмосферу и раде на одрживим рјешењима. У интересу је свих да траже пут напријед и омогуће слободу кретања, што ће побољшати свакодневни живот људи – указује Борел, пише Н1.

Он додаје да је дијалог уз посредовање ЕУ једина платформа за рјешавање свих отворених питања, „и снажно позивамо обје стране да га у потпуности искористе“.

– Још једном наглашавамо да сви постигнути споразуми у процесу дијалога од његовог почетка 2011. године остају валидни и обавезујућу за обје стране. Претходни споразуми представљају важан елемент у свеобухватној нормализацији односа између Косова и Србије. ЕУ и њене државе чланице позивају Косово и Србију да у потпуности поштују и примјене све обавезе из дијалога, без икаквог даљег одлагања – истакао је Борел у саопштењу, које је у посту на Твитеру пренео портпарол Европске комисије Петер Стано.

Већ трећи дан ситуација на административним прелазима између централне Србије и Косова је иста. Специјалне косовске јединице и даље су на северу Косова, Срби из Лепосавића и Зубиног Потока блокирају саобраћај код Јариња и Брњака, док се сав саобраћај слива на Мердаре где косовски полицајци са возила уклањају таблице Републике Србије и стављају поривремене косовске.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да премијер Косова Аљбин Курти „продаје маглу“ и да оно што говори значи да ће повући мјере када Србија призна независно Косово. Он је истакао да неће бити никаквих разговора док се наоружане снаге Приштине не повуку са сјевера и нагласио да је то једино рјешење.

ЕУ је предложила нови састанак председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија. После сједнице Владе из Приштине, Курти је поручио да је за дијалог и реципроцитет, док министар полиције Александар Вулин тврди да Европска унија мора да изврши притисак на Приштину.

Курти је изјавио и да Влада Косова и грађани Косова нису за изазивање инцидената, као и да Срби на Косову нису преплашени због косовске владе, већ да су „преплашени због притиска паралелених структура“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:36