Жозеф Борељ / - ФБ
09/03/2022 u 21:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ грађанима ЕУ: Смањите гријање у домовима

ЕУ тренутно увози 45% свог угља, 40% свог гаса и 27% своје нафте из Русије, а Борељ је изјавио да блок предузима кораке да пресјече „пупчану врпцу која спаја нашу и руску економију”

Високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику Жозеп Борељ замолио је грађане да смање гријање у својим домовима, као један од начина да блок смањи зависност од руског гаса усред сукоба у Украјини, пише РТ.

- Изазови са којима се суочавамо захтијеваће веома оштар став и морамо да будемо спремни да платимо цијену, рекао је Борел, сугеришући да „Европски грађани смање гријање својих домова“, као дио њиховог „индивидуалног напора да се смањи потрошња гаса“.

Саопштење званичника ЕУ долази након што је блок представио нову рунду санкција Русији и Бјелорусији због текућег сукоба у Украјини. Нова ограничења искључила су један број бјелоруских банака из мреже СВИФТ, погодила руски поморски сектор и увела ограничења за 160 руских посланика и пословних људи.

ЕУ тренутно увози 45% свог угља, 40% свог гаса и 27% своје нафте из Русије, а Борељ је изјавио да блок предузима кораке да пресјече „пупчану врпцу која спаја нашу и руску економију” од „тока који омогућава [Русији] да акумулира резерве за финансирање” сукоба у Украјини.

Европска комисија је у уторак изнијела предлог да „Европа учини независном од руских фосилних горива много прије 2030. године“. Блок ће почети смањењем потражње ЕУ за две трећине прије краја године као одговор на војну активност Русије.

- Једноставно не можемо да се ослонимо на добављача који нам експлицитно пријети. Морамо да дјелујемо сада да бисмо ублажили утицај растућих цијена енергије, диверзификовали наше снабдјевање гасом за следећу зиму и убрзали транзицију на чисту енергију“, рекла је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у уторак, када је план представљен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 05:13