Жозеф Борељ / фото: Дан
26/03/2022 u 22:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Могуће jе да ћемо остварити нуклеарни споразум с Ираном за неколико дана

Неуспjех настоjања да се пакт обнови могао би да донесе ризик од регионалног рата или резултира оштриjим западним санкциjама Ирану

Високи представник Европске униjе за спољну политику и безбиједност Жозеп Борељ рекао jе данас да су Иран и свjетске силе "врло близу" договору о оживљавању нуклеарног споразума из 2015., коjим би се обуздао нуклеарни програм Техерана у замjену за укидање строгих санкциjа.

Бивши амерички предсjедник Доналд Трамп одустао jе од пакта 2018., што jе подстакло Техеран да почне с кршењем нуклеарних ограничења отприлике годину дана касниjе, а jеданаестомjесечни преговори о његовом оживљавању обустављени су у Бечу раниjе овог мjесеца након што jе Русиjа изниjела нову препреку.

Русиjа jе касниjе поjаснила како jе добила писане гаранције да ће моћи да обавља своj посао као страна у споразуму, слутећи да би Москва могла омогућити његово оживљавање.

- Сада смо врло близу договору о споразуму и надам се да ће то бити могуће - рекао jе Борељ на међународноj конференциjи Доха Форум.

Борељ jе касниjе рекао новинарима како вjеруjе да би се договор могао постићи "за неколико дана".

Неуспjех настоjања да се пакт обнови могао би да донсесе ризик од регионалног рата или резултира оштриjим западним санкциjама Ирану, као и континуираним притиском на свjетске циjене нафте, коjе су и тако већ високе због сукоба у Украjини, сматраjу аналитичари.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 19:02