Ilustracija / Shutterstock
01/08/2024 u 14:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Britanija: Ubica tri djevojčice u Sautportu pred sudom

Sedamnaestogodišnjak koji je nožem ubio tri djevojčice u Sautportu pojavio se pred sudom u Liverpulu, gdje je upoznat sa navodima optužnice. Premijer Kir Starmer najavljuje hitan sastanak sa šefovima policije posle druge noći nereda. U Londonu uhapšeno 110 osoba.

Ubica tri djevojčice nožem, počinjenim tokom takmičenja u plesu u Sautportu u ponedjeljak, pojavio se danas pred osnovnim sudom u Liverupulu.

Na pretresu je javno upoznat sa navodima optužnice, koja je podignuta tokom noći.

Sedamnaestogodišnjak, za koga se zna da je rođen u velškom glavnom gradu Kardifu i da su mu roditelji imigranti iz Ruande, optužen je za tri ubistva i deset pokušaja ubistva. Tereti se i za posjedovanje dugog noža.

Pošto živi u selu Banks u grofoviji Lankašir, pojavio se pred sudom u Liverpulu.

Sudija Džejms Haton uputio je predmet višem sudu u Liverpulu.

Policija je detalje optužnice saopštila na konferenciji za novinare, sazvanoj na brzinu i održanoj u ponoć, poslije druge noći nemira u Engleskoj.

Identitet trostrukog ubice ne može da bude javno objavljen bez sudske dozvole pošto je riječ o maloljetniku.

Brojni građani smatraju da je objavljivanje imena napadača na djevojčice u javnom interesu, da bi se suzbile spekulacije na društvenim mrežama koje podstiču nerede.

Britanski radio El-Bi-Si nezvanično saznaje da je sedamnaestogodišnji ubica djevojčica iz hrišćanske porodice porijeklom iz Ruande, a ne muslimanski ilegalni imigrant kao što se plasira na društvenim mrežama.

Preminule djevojčice su ranije imenovane kao Bibi King, Elsi Dot Stankomb i Elis Dasilva Aguijar. Petoro djece i dvije odrasle osobe su i dalje u kritičnom stanju.

Preminula i treća djevojčica izbodena u napadu u Engleskoj

Jedna od njih instruktorka joge Lin Lukas, organizatorke takmičenja u plesu, koju građani Sautporta opisuju kao heroja zbog odbrane djece od napadača nožem.

Obožavaoci američke pop zvijezde Tejlor Svift, po kojoj je takmičenje tokom kojeg se napad dogodio nazvano, do sada su prikupili preko trista hiljada funti za porodice žrtava.

Starmer sa šefovima policije

Poslije druge noći nereda u Engleskoj, britanski premijer Kir Starmer danas se sastaje sa čelnicima policije svih oblasti Engleske.

Kako je najavljeno iz njegovog kabineta, premijer će pružiti punu podršku policiji i pozvati demonstrante da „iskoriste svoje pravo na protest“, ali i upozoriti da će izgrednici „osjetiti punu silu zakona“.

Druga noć nemira

Druga noć nemira u Engleskoj poslije trostrukog ubistva djevojčica na takmičenju u plesu nožem završena je sa više od stotinu uhapšenih.

Sto deset osoba uhapšeno je u Londonu, osam u Hartlpulu na sjeveru Engleske, a dvojica učesnika nemira privedena su u Mančesteru.

Glavni nemiri izbili su ispred sjedišta britanske vlade Vajthola i ulice Dauning po okončanju zvaničnog dijela protesta pod nazivom „Sad je bilo dosta!“ čiji je povod trostruko ubistvo djevojčica nožem u utorak u Sautportu.

Demonstranti su odbili da se raziđu po okončanju protesta za koji su dobili dozvolu policije do pola devet sati uveče po lokalnom vremenu.

Napad u Engleskoj: Osam osoba izbodeno, među povrijeđenima i djeca

Umjesto toga, pokušali su da sruše zaštitnu ogradu oko zgrade vlade, a kada je policija krenula sa hapšenjima, uzvratili su flašama, konzervama i bakljama, koje su bacali u pravcu ulice Dauning.

Vijorile su se zastave sa natpisom „Zaustavite brodove“ sa ilegalnim imigrantima, a od Starmerove vlade traženo je da se obračuna sa zločinima, počinjenim noževima.

Demonstranti su skandirali „Nećete nas ućutkati“ i pjevali pjesmu posvećenu Tomiju Robinsonu, osnivaču ekstremno desne Lige za odbranu Engleske, a policiji skandirali „Više nisi Englez“ tokom hapšenja.

Neredi na sjeveru Engleske

Nereda je bilo i u Mančesteru, kao i u luci Hartlpul u oblasti Daram na sjeveroistoku Engleske.

U Hartlpulu su demonstranti zapalili policijska kola, a policajce u opremi za suzbijanje nereda gađali flašama.

Novoizabrani poslanik za Hartlpul iz redova vladajućih laburista Džonatan Braš pozivao je na smirivanje situacije ističući da „nasilje nije rješenje“.

U Mančesteru je došlo do sličnih sukoba sa policijom ispred lokalnog Holidej Ina.

Spekulacije i laži na društvenim mrežama

Bi-Bi-Si do jutros oko osam sati nije imao nijedan izvještaj o neredima ispred zgrade vlade, ali drugi mediji pružaju detaljan uvid u sinoćne dramatične događaje oko Vajthola.

Indipendent daje presjek izvora dezinformacija, koje su doprinijele širenju protesta.

Kao izvor dezinformacije da je trostruki ubica bio na listi osumnjičenih za terorizam obavještajne službe MI6 navodi se članak nepoznatog medija Channel3 Now, objavljen u ponedjeljak.

Članak je obrisan, ali tek pošto ga je na društvenoj mreži Iks vidjelo više od dva miliona ljudi.

Na društvenim mrežama juče se spekulisalo da je napadač ilegalni imigrant, koji je prošlog mjeseca u čamcu prešao Lamanš.

Sam izvor dezinformacije je američki sajt, koji je pokrenut prije dvanaest godina kada je objavljivao video-snimke ruskih vozača.

Indipendent citira istraživača dezinformacija i profesora Univerziteta Hamid bin Kalifa iz Dohe Marka Ovena Džonsa, koji ističe da su spekulacije da je ubica ilegalni imigrant, musliman i stranac viđene preko dvadeset sedam miliona puta.

Takve tvrdnje je promovisao kontroverzni influenser Endrju Tejt, koji je i sam prešao u islam, i koji se u Rumuniji tereti za trgovinu ljudima u svrhu seksualne eksploatacije, a u Velikoj Britaniji za utaju poreza.

Osnivač Lige za odbranu Engleske Tomi Robinson, čije pravo ime je Stiven Jaksli-Lenon, dijelio je na društvenim mrežama tvrdnju da policija „manipuliše i prikriva“ identitet trostrukog ubice.

Lider reformista Najdžel Faraž povezao je ubistva u Sautportu sa ubistvom nožem vojnika u Kentu uz opasku: „Pitam se da li se istina krije od nas. Znam samo da nešto pošlo naopako u našoj predivnoj zemlji“.

Nekoliko sati kasnije Faraž je objavio snimak nereda u Sautportu nazvavši ih „borbom mačetama“ uz komentar: „Našu zemlju uništavaju, naše vrijednosti omalovažavaju. Javnost je na ivici pobune.“

Ultraleva organizacija Crvena baklja identifikovala je neke od učesnika nemira u Sautportu kao pripadnike ekstremno desne Patriotske alternative.

Izvjesno je da su nedovoljne zvanične informacije o ubici djevojčica podstakle dezinformacije i da se dobar dio javnosti rukovodi idejom da „gdje ima dima, ima i vatre“.

U jučerašnjim javljanjima uživo u programe radija El-Bi-Si, velika većina slušalaca iz svih društvenih slojeva pokazala je da vjeruje nekim od neprovjerenih informacija na društvenim mrežama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 05:59