ILUSTRACIJA / EPA-EFE - STEPHANIE LECOCQ
23/09/2024 u 21:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Članice EU imaju plan za Mediteran

Zvaničnici devet zemalja članica Evropske unije sa juga Evrope saopštili su danas da žele da pretvore region Mediterana u čvorište za proizvodnju ekološke zelene energije.

Ministri energetike Kipra, Slovenije i Malte, hrvatski ministar ekonomije, kao i zvaničnici Grčke, Italije, Francuske, Portugalije i Španije rekli su u zajedničkom saopštenju da rade na pokretanju kolektivnih prekograničnih projekata obnovljive energije u regionu, bez birokratskih prepreka koje bi potencijalno mogle da odbiju investitore, prenose Nezavisne.

Generalni direktor Agencije za energetiku Španije, Đoan Grozar, rekao je da mediteranske zemlje "mogu i moraju biti na čelu energetske tranzicije", jer su najranjivije na klimatske promjene.

Mišel: EU je potpuno posvećena paktu za budućnost

Ambasador Grčke na Kipru Joanis Papameletiu naveo je da Egejsko more ima veliki potencijal za korištenje energije vjetra i dodao da postoji "veliki prostor za saradnju i razmjenu najboljih praksi".

Ključni izazov za korištenje objekata za proizvodnju energije vjetra i sunca na moru je njihovo uključivanje u postojeće kopnene električne mreže i interkonekcije radi prenosa u druge zemlje, prenosi "b92".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 21:21