/ илустрација - фото: frontex.europa.eu
02/10/2021 u 20:13 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора учествовала у међународној акцији: Ухапшено 144 кријумчара људи

Откривено је 6.656 миграната, 76 лажних докумената и 13 украдених аутомобила, саопштено је из Фронтекса

Фронтекс, Европска агенција за граничну и обалну стражу, водила је међународну операцију против озбиљног и организованог прекограничног криминала у централној и југоисточној Европи заједно са аустријским властима. У овој акцији учествовала је и Црна Гора.

Операција је била усредсређена на борбу против кријумчарења миграната, борбу против трговине људима и преваре са документима.

- У Бечу је основан координацијски центар који подржава размјену информација међу учесницима и води истраге о кријумчарењу људи и трговини људима као резултат операције. На терену, службеници сталног корпуса Фронтекса, заједно са царином, граничним стражарима и полицајцима из земаља учесница, вршили су граничне контроле које су донијеле импресивне резултате. За нешто више од недељу дана, операција је довела до хапшења 144 осумњичених кријумчара људи, откривено је 6.656 илегалних миграната, 76 лажних докумената и 13 украдених аутомобила- саопштено је из Фронтекса.

Како наводе, трговина људима један је од најпрофитабилнијих облика организованог криминала, који генерише милијарде еура за криминалне мреже.

- Фронтекс има активну улогу у борби против овог злочина кроз активности попут Дана заједничких акција, али и кроз обуку граничара широм Европе. Агенција такође води бројне операције на међународним аеродромима, чији је циљ откривање и заштита жртава трговине људима, посебно дјеце. Заједно са стручњацима за спречавање трговине људима (THB) широм Европе, Фронтек је направио приручник за граничне стражаре и аеродромско особље како би помогао у откривању дјеце која су можда жртве трговине људима- истакли су из Фронтекса.

Операција је била дио Европске мултидисциплинарне платформе против криминалних пријетњи (EMPACT), четворогодишњег плана за борбу против озбиљног и организованог криминала.

- Он окупља полицију и органе за спровођење закона држава чланица ЕУ, европске агенције и међународне организације ради заједничког јачања европских граница и унутрашње безбједности- појаснили су из Фронтекса.

Учесници су били, поред наше државе, и Мађарска, Словачка, Словенија, Хрватска, Румунија, Грчка, Србија, Босна и Херцеговина, Република Сјеверна Македонија и Албанија. Операцију су подржали и Еуропол и Интерпол.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:15