Милорад Додик / - SRDJAN BOLJEVIC
12/10/2021 u 22:00 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Нескривено радимо на пројекту самосталне Републике Српске

Наша jе процјена да нема назад, мислимо врло озбиљно и нећемо се повући пред пријетњама, санкциjама, поручио је Милорад Додик

Странка независних социjалдемократа нескривено ради на проjекту самосталне Републике Српске у оквиру деjтонске БиХ, изjавио jе лидер те странке Милорад Додик, преноси портал Б92.

Он jе то рекао уочи сједнице њеног предсједништва.

Додик, коjи jе члан Предсједништва БиХ, рекао jе да се планира повлачење сагласности на споразуме о Оружаним снагама БиХ, проглашење ништавним закона о Суду и Тужилаштву БиХ, Управи за индиректно опорезивање, Државноj агенциjи за истраге и заштиту (СИПА) и Обавјештаjноj агенциjи БиХ, након чега би РС формирала обавјештаjну структуру.

– Прогласићемо ништавним законе о суду и тужилаштву на простору Српске. Одбацићемо и забранити њихове активности на простору Српске. То ћемо учинити и са СИПА и са Обавјештаjном службом. Судбинско питање за Републику Српску jе враћање надлежности. Одбацуjемо да се законима мијења Устав. У нашем плану ниjе разбиjање териториjалног интегритета БиХ, али jесте враћање суверенитета РС – рекао jе Додик.

Он jе позвао људе у Републици Српскоj да разумиjу овакву ситуациjу.

– Уколико „ненавођена ракета” као што jе Уставни суд, почне да доноси своjе одлуке, укинуће РС врло брзо. Наша jе процјена да нема назад, мислимо врло озбиљно и нећемо се повући пред пријетњама, санкциjама – поручио је Додик. Додик је истакао да је циљ да се одбиjе антидеjтонско понашање.

– Против сам било какве врсте сукоба. Доносимо одлуке и спремни смо на диjалог, нећемо водити никакве акциjе, осим ако РС буде нападнута. Да би се употребила воjска БиХ, jа сам увјерен да нема одлука да се та воjска употријеби, сигуран сам да ниjедан Хрват не би прихватио да иде на РС – нагласио jе Додик.

Он jе поручио да ће РС одмах формирати обавјештаjну службу.

– СИПА-и ћемо дати рок да напусти Републику Српску, а ако не напусти, примјереним мјерама ћемо ми то учинити. Ништа ниjе радикално, ово jе само jачање Устава и деjтонске позициjе Републике Српске. Централизациjа одговара само њима у Сараjеву, а не Србима и Хрватима – рекао jе Додик.

Додик каже да jе ово последњи тренутак да се РС „врати кући”.

– Вријеме jе да Република Српска врати оно што jоj jе отето. Ако нема раниjе деjтонске позициjе РС онда нема разлога да постоjи БиХ. Наш план подразумијева да одбиjемо сагласност по питању воjске, jер то jе било вријеме наметања, то су били недостоjни услови. Повући ћемо нашу сагласност. Данас видимо да за ратне злочине могу да одговараjу само Срби. Желимо да нам се врате надлежности – поручио је Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:01