Европска унија (илустрација) / - Европска унија (илустрација)
21/01/2022 u 16:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државе ЕУ траже jачање граница како би се ублажио миграциони притисак

- Морамо да заштитимо наше границе од агресиjе и морамо да заштитимо наш народ - рекла jе Jохансон

Министри унутрашњих послова земаља Европске униjе, коjе су се нашле под притиском илегалних миграциjа, затражиле су више акциjа за jачање и заштиту спољних граница блока, преноси Н1.

Министри земаља ЕУ – Грчке, Пољске, Италиjе, Аустриjе и Француске, коjа тренутно председава ЕУ, учествовали су на конференциjи о безбедности граница у Виљнусу са европском комесарком за унутрашње послове Илвом Jохансон.

Рекли су да би jачање граница ЕУ и сузбиjање криjумчара људи заштитили грађане ЕУ и животе миграната и избеглица са Блиског истока и Африке, коjи преко опасних рута покушаваjу да стигну до Европе.

- Морамо да заштитимо наше границе од агресиjе и морамо да заштитимо наш народ - рекла jе Jохансон.

Истакла jе да пре свега треба спречити људе коjи беже од сиромаштва и сукоба у своjим земљама да крену на пут, али и поштовати право на азил.

- Не треба да чекамо да мигранти стигну на наше границе. Морамо да реагуjемо раниjе - рекла jе европска комесарком за унутрашње послове, истичући да превентивне акциjе мораjу да поштуjу права поjединаца да траже азил.

Пољски министар унутрашњих послова Мариуш Камински позвао jе на измене закона ЕУ о миграциjама.

Пољска и балтичке државе Естониjа, Летониjа и Литваниjа суочене су са приливом миграната на своjим границама, коjи покушаваjу илегално да уђу у ЕУ из Белорусиjе.

ЕУ jе оптужила председника Белорусиjе Александра Лукашенка да jе оркестрирао кризу тако што jе охрабривао мигранте да дођу у земљу, а затим их доводио на границу ЕУ у знак освете због санкциjа Брисела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:27