Na Poljsku pale dvije rakete / - VISEGRáD 24, TWITTER
15/11/2022 u 19:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rakete pale na Poljsku: Poginulo dvoje ljudi, sazvan hitan sastanak

Poljski premijer sazvao je hitan sastanak vladinog Komiteta za bezbjednost

U selu Prževodov na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice u popodnevnim satima dogodila se eksplozija, a, prema prvim informacijama, dvije osobe su poginule.

Poljski portali pišu da su na licu mjesta vojska i policija, ali još uvijek nije poznat uzrok eksplozije. Radio Lublin kaže da su dvije osobe poginule. Incident se dogodio u 15.40 časova.

Oglasio se i NATO: Razmatramo izvještaje o raketama koje su pogodile Poljsku

Neki poljski mediji javili su da je do eksplozije došlo nakon pada projektila. Ova vijest nije potvrđena.

Rojters je citirao Lukaša Kucija, zaposlenog u obližnjoj vatrogasnoj stanici.

- Vatrogasci su na licu mjesta, nije jasno šta se dogodilo - naveo je on.

- Dvije zalutale rakete pale su u grad Przevodov u pokrajini Lublin na granici sa Ukrajinom. Udarili su u sušare za žito. Dvije osobe su poginule. Na licu mjesta su policija, tužilaštvo i vojska - nezvanično je prenio Radio ZET.

- Pojavile su se informacije da je premijer Poljske sazvao hitan bezbjednosni sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Pševodov, poljski grad 100 km od ukrajinskog grada Lavova. Prijavljeno je da su dvije osobe poginule - napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ministar unutrašnjih poslova Ukrajine.

Zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da su pale ruske rakete, prenosi britanski Gardijan.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je hitan sastanak odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu, objavio je portparol vlade Pjotr Miler na Tviteru.

Miler nije pomenuo o čemu bi komitet trebalo da razgovara, ali lokalni mediji su izvijestili da bi sastanak mogao biti povezan sa prijavljenom eksplozijom na poljskoj granici sa Ukrajinom.

Rusija je u utorak granatirala gradove i energetske objekte širom Ukrajine, uključujući Lavov, grad na zapadu zemlje blizu Poljske.

Podsjetimo, danas popodne se dogodio jedan od najjačih ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove. Napadnuti su Kijev, Harkov, Lavov i mnogi drugi gradovi.

Artis Pabriks, letonski ministar odbrane, kaže da su to ruske rakete.

- Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalio je rakete koje ne samo da su gađale ukrajinske civile, već su pale i na teritoriju NATO-a u Poljskoj. Letonija u potpunosti stoji uz prijatelje Poljske i osuđuje ovaj zločin - napisao je on.

Vijest je odmah prokomentarisao i Anton Geraščenko.

- Pojavile su se informacije da je premijer Poljske sazvao hitan bezbjednosni sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Pševodov, poljski grad 100 kilometara od ukrajinskog grada Lavova. Prijavljeno je da su dvije osobe poginule - napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ministar unutrašnjih poslova Ukrajine.

Poljska je članica NATO-a. Član 5 NATO-a nalaže da u slučaju napada na jednu članicu, sve ostale članice moraju da je brane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:05