Aleksandar Vučić / - INSTAGRAM
11/10/2024 u 14:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Erdogan i Vučić: „Zlatno doba“ Srbije i Turske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija "trudi" da gradi prijateljske odnose s Turskom kao "najvećim igračem na Balkanu" i "važnom političkom i ekonomskom silom" na evroazijskom i svjetskom planu.

Turski predsjednik Režep Tajip Erdogan kaže da je odnos sa Srbijom ušao u "zlatno doba" i da ekonomski odnosi upravljaju dinamikom saradnje dvije države, piše N1.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Erdoganom u Beogradu rekao da je trgovinska razmena dvije zemlje „usedmostručena“ prethodnih godina i da je u prvih osam mjeseci ove godine vrijednost te razmjene skoro dvije milijarde eura.

- Do kraja godine završićemo na nešto više od 2,6 milijardi eura a cilj je da dostignemo razmjenu od pet milijardi- kazao je Vučić u Palati Srbija.

On je kazao da je zahvalan turskom predsjedniku, koga je nazvao „prijateljem“, što je „uvijek izražavao dobru volju“ da posjeti Srbiju.

Vučić: Srbija još neće uvoditi sankcije Rusiji

- Govorili smo o geopolitičkim temama i problemima s kojima se naše dvije zemlje suočavaju pojedinačno a ponekad i zajedno. Razgovarali smo i o odnosima koje naše zemlje imaju s EU i o odnosu EU prema Srbiji i Turskoj. Vjerujem da će značajnu korist od ovih razgovara imati i Srbija i njeni građani- rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Erdoganom razgovarao o situaciji na Balkanu, posebno u BiH i o podršci Srbije teritorijalnom integritetu BiH ali i Republike Srpske unutar BiH.

- Zahvalan sam Turskoj na razumijevanju, što su htjeli da nas čuju. Suština svih naših razgovora tiče se očuvanja mira i stabilnosti jer su i povećanje razmjene i ekonomski napredak mogući samo kad imate mir i stabilnost. Mi s našim turskim partnerima razgovaramo o tome sve vrijeme. Čak i kad nismo bili potpuno saglasni po nekim pitanjima, mogli smo otvoreno da razgovaramo“, rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, predsjednik Turske je iznio „mnogo ideja“ kako da se trajno očuva mir na Balkanu.

- U skladu s tim ćemo pokušati da širimo i pokazujemo nešto drugačije signale i prema BiH i obrnuto jer želimo da garantujemo sigurnost i mir onima koji dolaze posle nas. Turska je najveći igrač na Balkanu i očekujemo njihovu podršku u svim tim procesima- kazao je predsjednik Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 14:24