Илустрација / - Принтскрин
22/09/2021 u 14:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ерупција вулкана на шпанском острву би могла трајати три мјесеца

Институт је јавио да је синоћ забиљежен знатан пораст броја мањих ерупција у којима је избацивано камење и пепео високо у ваздух на острву Ла Палма

Ерупција вулкана на острву Ла Палма на шпанским Канарским острвима и пропратне појаве могли би да трају до 84 дана, оцијенили су данас стручњаци.

Вулканолошки институт Канарских острва саопштио је да заснива процјену на дужини ранијих ерупција на архипелагу које су као и и најновија праћене јаким током лаве и продуженом сеизмичком активношћу.

Институт је јавио да је синоћ забиљежен знатан пораст броја мањих ерупција у којима је избацивано камење и пепео високо у ваздух на острву Ла Палма.

Власти су навеле да још предстоје опасности за мјештане укључујући земљотресе, лаву, токсичне гасове, вулкански пепео и кисјелу кишу.

Вулкан на шпанском острву Ла Палма у Атлантском океану у недјељу се активирао после седам дана све јачих сеизмичких активности.

Од ерупције у недјељу су снажни токови лаве прогутали око 185 зграда. Лава сада покрива 154 хектара, према Вулконолошком институту.

Ријеке лаве крећу се низ планину ка гушће насељеној обали. Око 1.000 људи евакуисано је јуче из приобалног краја Тодоке, чиме је укупан број евакуисаних са острва достигао 6.000.

Сусрет лаве чија температура прелази 1.000 степени Целзијуса са водом могао би да изазове експлозије и произведе облаке токсичног гаса.

Брза евакуација помогла је да се спријече жртве ерупције мада је начињена велика штета кућама, инфраструктури и пољопривредном земљишту, рекли су званичници.

Службе за хитну помоћ на острву покушале су касно синоћ да преусмјере дио лаве даље од кућа, и званичници кажу да не знају да ли ће то успјети.

Вулкан такође избацује дневно између 8.000 и 10.500 сумпор диоксида, који утиче на плућа, саопштио је вулканолошки институт.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:11