/ - FOTO:PEXELS
20/06/2023 u 14:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Estonija odobrila istopolne brakove

Istopolni brak legalan je u većini zapadne Evrope, ali ne i u zemljama u sredini kontinenta

Estonski parlament odobrio je u utorak 20. juna zakon o legalizaciji istopolnih brakova, čime je Estonija postala prva zemlja srednje Evrope koja je odobrila istopolne brakove.

Istopolni brak legalan je u većini zapadne Evrope, ali ne i u zemljama u sredini kontinenta. Ove zemlje su nekada ranije bile pod komunističkom vlašću i članice saveza Varšavskog pakta predvođenog Moskvom, a danas su većinom članice NATO-a i Evropske unije.

- Moja poruka (srednjoj Evropi) je da je to teška borba, ali brak i ljubav su nešto što morate promovisati. Puno smo se razvili u tih 30 godina, otkako smo se oslobodili (sovjetske) okupacije. Ravnopravni smo među zemljama koje imaju iste vrijednosti - rekla je premijerka Kaja Kalas za Rojters.

Prijedlog zakona dobio je 55 glasova u parlamentu od koalicije liberalnih i socijaldemokratskih stranaka koju je Kalas okupila nakon pobjede na izborima. Parlament Estonije ima 101 mjesto.

Zakon će stupiti na snagu 2024. godine.

U većinski sekularnoj baltičkoj zemlji od 1,3 miliona, 53 odsto stanovništva podržava istopolne brakove pokazala je anketa Centra za ljudska prava sprovedena ove godine. Prije deset godina taj je broj bio 34 odsto.

Međutim, 38 odsto Estonaca još smatra homoseksualnost neprihvatljivom. Istopolnim brakovima protivi se etničko-ruska manjina, koja čini četvrtinu zemlje, a podržava ih samo 40 odsto.

Latvija i Litvanija, druge dvije baltičke zemlje koje su ranije bile dio Sovjetskog saveza, a danas EU, takođe imaju zakone o istopolnim partnerstvima, ali su u zastoju u parlamentima tih zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 07:13