ЕУ застава / - UNSPLASH
23/07/2021 u 21:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ: Лидери БиХ да се уздрже од запаљиве реторике

Инцко је данас наметнуо закон којим се у БиХ забрањује и са до пет година затвора кажњава негирање геноцида, укључујући сребренички

Европска комисија ЕК позвала је данас лидере Босне и Херцеговине да се уздрже од запаљиве реторике и предузимања било каквих корака који би могли да подрију европску перспективу земље.

Поводом одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида, портпаролка шефа европске дипломатије Жозепа Борела навела је да је ЕУ „примила к знању“ ту одлуку, преноси ХИНА.

- Бићемо врло јасни: ревизионизам и негирање геноцида противрнече темељним европским вриједностима - казала је она.

Она је додала да је помирење један од приоритета за Босну и Херцеговину на њеном путу ка ЕУ и указала на приврженост Уније суверености, јединству и територијалном интегритету БиХ.

- ЕУ очекује од челника Босне и Херцеговине да дјелују суверено, да предузимају конкретне кораке и да промовишу окружење које доприноси помирењу ради превладавања наслеђа рата - навела је Борелова портпаролка.

Инцко је данас наметнуо закон којим се у БиХ забрањује и са до пет година затвора кажњава негирање геноцида, укључујући сребренички.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да одбацује одлуку Инцка и да је Република Српска после ње „присиљена да крене“ у процес одвајања од БиХ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 08:56